Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Policko bez pediatra

Policko bez pediatra

Text a foto Michaela Plchová

Středa, 7. září 2022

Policko bez pediatra

Rozhovor se starostou Police nad Metují Jiřím Beranem o tom, proč od nového roku zůstane Police nad Metují a okolní obce bez pediatra.

Ke konci tohoto roku končí v Polici nad Metují MUDr. Marcela Výravská, která se 30 let starala o děti a dorost. Bohužel se nepodařilo najít jejího nástupce, bez stabilního pediatra se tak ocitá téměř 1450 pacientů. Doktorka Výravská se snažila celou situaci s předstihem řešit, mladý lékař, který měl po ní praxi převzít, se však nakonec rozhodl pro jiný obor v trutnovské nemocnici. Doktorka Výravská k celé situaci zveřejnila dopis, kterým situaci vysvětluje.

 

Proč od nového roku zůstane Police nad Metují bez pediatra?

Nepodařilo se nám sehnat nového lékaře, který by splňoval všechno, co má. Jde o složitý systém, kterým zdravotnictví funguje. My jako obec toho moc nezmůžeme. Je to otázka zdravotních pojišťoven, ministerstva zdravotnictví a vzdělávacího systému ve zdravotnictví. Mladých lékařů je relativně dost, ale narážejí na to, že potřebují další čtyři a půl roku atestací či dalšího vzdělávání pod vedením zkušeného lékaře/pediatra, než mohou samostatně působit. Dá se říct, že studují téměř 11 let, než mohou sami začít vykonávat praxi. Člověk si klade otázku, zda je to opravdu potřeba, aby byl systém tak složitý a zdlouhavý. Rozumím tomu, že mladý lékař může udělat chybu, ale to může udělat i lékař po 20 letech praxe.

 

Takže se nepodařilo „vypátrat“ žádné končící studenty medicíny, kteří by měli zájem nastoupit do Police nad Metují?

My víme, že v tuto chvíli končí dvě studentky medicíny pocházející z Policka, které se chtějí věnovat pediatrii. Obě však vědí, že teď mají před sebou předepsané 4 roky praxe a atestací. Jedna z nich chce zatím zůstat v Praze a možná časem se vrátit sem. Navíc tu teď nemáme nikoho, pod kým by mohly další čtyři roky pracovat.

 

Jak náročné je zařídit, aby si nějaký lékař vzal pod sebe začínajícího lékaře?

V první řadě to stojí velké množství peněz. Můžu to demonstrovat na situaci, kterou jsme nyní řešili. Paní doktorka Výravská – před níž klobouk dolů – na sehnání nového pediatra intenzivně pracovala posledních 5 let, možná i déle. Všichni víme, že se jí to povedlo, ale bohužel se tento mladý lékař po třech letech rozmyslel, že půjde do trutnovské nemocnice na jiný obor. Kromě toho, že doktorka Výravská sehnala lékaře, podařilo se jí také zajistit dotaci z Ministerstva zdravotnictví. Mladý pediatr musí být totiž u zkušeného lékaře zaměstnaný a jeho „výcvik“ stojí spoustu peněz. Další finance poskytly obce DSO Policka, celkem 378 tisíc za čtyři a půl roku. Obce si příspěvek rozdělily podle počtu pacientů. Město Police mu také, po dobu rekonstrukce vlastního bydlení, poskytlo městský byt za minimální nájemné.

 

A musel ten mladý lékař splatit závazky, které vůči městu a MUDr. Výravské měl?

Samozřejmě, to bylo smluvně ošetřeno. Jeho závazky za něj splatila trutnovská nemocnice.

 

Zkoušeli jste oslovit lékaře z náchodské nemocnice?

Ano. Měli jsme jednání s ředitelem a primářkou dětského oddělení. Zkoušel jsem vyjednat lékaře, který by třeba alespoň 3x týdně do Police přijel a o pacienty se postaral, naplánoval preventivní prohlídky a očkování. Byli bychom za to vděční. Problém je však zaprvé v nedostatku pediatrů v nemocnici a zadruhé v současném v systému atestací. Dříve měli lékaři jednu pediatrickou atestaci, současný systém má atestace dvě – lůžkovou a na obvod. V Náchodské nemocnici jsou nyní jen dva nebo tři lékaři, kteří mají původní atestaci a mohou pracovat jak na obvodě, tak na lůžkovém oddělení. A ti jsou potřeba v nemocnici, neboť pod nimi pracují ostatní lékaři a školí mladé lékaře. Mladí lékaři mají převážně atestace jen na lůžka a nemohou pracovat na obvodě. Je to tedy celé velmi složité.

 

Co tedy mají rodiče nyní dělat, kde najdou nového pediatra? Vždyť jediní lékaři jsou v Meziměstí a v Broumově a ti už mají plnou kapacitu.

Vím, že je to komplikované. Je to tak v mnoha dalších regionech. Broumov má lékařku, která denně dojíždí z Hradce Králové a náklady na cestu platí město. I tak trnou, co by se stalo, kdyby nedojela. V Meziměstí je MUDr. Dýma, ten už má ale také svůj věk a každý rok říká, že bude končit. Jedině se tedy obrátit směrem na Hronov a Náchod. MUDr. Výravská vypsala v dopise lékaře, kam se mohou rodiče obrátit o převzetí dětí do péče. (Všichni tito lékaři potvrdili, že mají již obsazenou kapacitu. Pozn. redakce). Bohužel tu tedy vzniká situace, kdy rodiče, kteří neseženou pediatra, budou v akutních případech jezdit na ošetření na pohotovost do nemocnice v Náchodě.

 

Jaký je tedy dlouhodobý výhled?

Na rovinu, teď mizerný.

 

A co se dá dělat, jak to funguje systémově, pokud chce obec sehnat lékaře?

Stejná situace je v kraji se stomatology, kde bojujeme ještě o rok déle. Zajistit lékařskou péči je především povinnost zdravotní pojišťovny. Měli jsme jednání s pojišťovnou, krajem, nemocnicí… Ve výsledku jsme se dozvěděli, že na Náchodsku je lékařů dost. Obecně je systém prostě složitý a obec je v tom malým pánem. Může lékařům maximálně nabízet různé benefity, aby je nalákala. I tak to – zdá se – nestačí.

 

Budete to zkoušet dál?

Samozřejmě, nic jiného nám nezbývá.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)