Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Posílení přímých vlaků na trase Broumov-Hradec Králové
banner

Posílení přímých vlaků na trase Broumov-Hradec Králové

Michaela Plchová

Středa, 8. prosince 2021

Posílení přímých vlaků na trase Broumov-Hradec Králové

Od 12. prosince dochází k celostátní změně jízdních řádů vlakových a autobusových spojení. Pro Broumovsko je to změna pozitivní. Přináší totiž posílení přímých vlakových spojů z Broumova do Hradce Králové. Zároveň se na trať Starkoč-Broumov vrátí nízkopodlažní soupravy RegioNova.

Doposud byl jediným přímým spojením s Hradcem Králové ranní spěšný vlak Dobrošov. Ten vyráží z Broumova ve všední dny brzy ráno tak, aby vyhovoval všem, kdo se potřebují dostat včas do zaměstnání a školy. Od 12. prosince budou takovéto přímé spoje jezdit každé dvě hodiny po celý den v pracovní dny a některé i o víkendu. Technologicky bude přímé spojení zajišťováno spojováním a rozdělováním vlaků ve stanici Starkoč. Cestujícím to však přinese větší pohodlí cestování bez přestupu.

Jak to bude probíhat? Na trase od Broumova přistoupí cestující do vlaku do Starkoče. Tam vlaková souprava počká na příjezd vlaku ze Svobody nad Úpou a dojde k jejich spojení. Takovýto prodloužený vlak pak bude pokračovat ve směru Hradec Králové se zastávkami v České Skalici, Jaroměři a Hradci Králové.

V opačném směru z Hradce Králové bude důležité nastoupit do správné části vlaku. Přední dva vozy budou určeny pro cestující do Červeného Kostelce, Trutnova a Svobody nad Úpou. Naopak zadní dva vozy budou pro cestující do Náchoda, Hronova, Teplic nad Metují, Meziměstí a Broumova. Ve Starkoči se vlak rozpojí a obě soupravy pojedou samostatně ve svém směru. Pokud cestující omylem nastoupí do nesprávné části vlaku, vlakový personál jej na to upozorní, aby včas přešel do správného vagónu.

Na trať Starkoč-Teplice nad Metují-Broumov se také znovu vrátí spěšné nízkopodlažní vlaky RegioNova. Nízkopodlažní soupravy jsou ideální pro všechny cestující, pro něž byl dosud přestup do klasických vlaků s vysokým nástupním schodem komplikovaný. Ocení to tedy jistě senioři, lidé s pohybovým omezením a rodiče s dětmi. Soupravy RegioNova budou přípojem k rychlíkové lince R10. Tyto spoje budou v jízdním řádu označeny symboly „cestující na vozíku“ či „jízdní kolo“

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)