Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Potkáme se v létě u Stěnavy?
banner

Potkáme se v létě u Stěnavy?

Pavla Jenková

Neděle, 23. května 2021

Potkáme se v létě u Stěnavy?

Nedávná doba nám ukázala, jak moc je pro nás důležité potkávat se s našimi blízkými, ale i sousedy a lidmi, s kterými nás spojuje starost o místo, kde žijeme. Plácek u Stěnavy, jehož obnovu plánuje na léto Agentura pro rozvoj Broumovska, má potenciál stát se místem pro podobná přátelská setkávání v Broumově. A proč je důležité, aby se do jeho přeměny zapojili místní?

Zapojování veřejnosti do plánování a obnovy veřejných prostranství je v Česku čím dál známější a využívají ho nejen velká města jako Praha, ale i menší obce nebo úplně malé vesnice. Pro inspiraci nemusíme chodit daleko - v Markoušovicích a v Horním Žďáru vznikla společnými silami místních veřejná prostranství, která může využívat kdokoliv.

V Markoušovicích u Velkých Svatoňovic se místní rozhodli vybudovat komunitní náves, která by sloužila po celý rok jako místo pro konání nejrůznějších sousedských akcí. Na zelené louce vybudovali komunitní altán s jevištěm, posezením a grilem. Také vysadili nový vánoční strom, vybudovali dětské hřiště a vodní prvek u potoka. Ale tím jejich práce neskončila. Náves dále opečovávají - letos na ní budovali ping-pongový stůl se samopůjčovnou pálek a míčků. Náves žije a konají se na ní různé kulturní a sportovní akce.

V Horním Žďáru místní využili starou hasičskou nádrž, která roky pustla. Vyčistili ji a připravili na vznik komunitní klubovny, vybudovali dětské hřiště, přístup k místnímu potoku s vodními prvky, ohniště a WC. Jejich náves je nyní plná života, jak je vidět i z fotek. A protože se jim společné budování zalíbilo, pustili se i do obnovy místního hřbitova a kostela.

Tím, na čem ale nejvíce záleželo, bylo, aby se mohl zapojit opravdu kdokoliv bez ohledu na věk, na to, jestli je starousedlík nebo “náplava”, jestli je mladý nebo v důchodovém věku. Výsledkem je, že v Markoušovicích i Horním Žďáru se mezi místními vybudovalo silné pouto nejen k sobě navzájem, ale i k místu, které obnovili. Starost o daný prostor je pak v rukou místních, kteří o něj dlouhodobě pečují. A ukazuje se, že prostory zůstávají opravené a v dobrém stavu i několik let po jejich obnově.

Markoušovice a Horní Žďár rozhodně stojí za návštěvu. Pojďme i Broumov proměnit v město, kde postupně vznikne vícero menších oživených zákoutí, kam lidé budou rádi chodit trávit volný čas. Jednou z vlaštovek může být plácek u Stěnavy ve Dvořákově ulici v sousedství bývalých jatek. Plácek je roky zpustlý a do budoucna by mohl sloužit k odpočinku a setkávání místních.

Vlastníkem zmíněného pozemku je Agentura pro rozvoj Broumovska, která se už 17 let snaží o to, aby Broumovsko rostlo do krásy. Cílem agentury je zodpovědně podporovat rozvoj regionu, iniciovat návrat a příchod tvůrčích lidí a trvale spoluvytvářet příjemné prostředí pro život.

Agentura do plánování a obnovy plácku u Stěnavy chce zapojit co nejvíce lidí, a proto spustila online dotazník, díky kterému má kdokoliv z místních možnost vyjádřit svůj názor na to, co by na plácku mělo stát a k čemu by měl sloužit. Všechny informace z dotazníku pak přistanou na stole architektovi, který na základě nich zpracuje studii. Kdyby stále neplatila covidová opatření, místní by se potkali přímo na plácku, kde by spolu s architektem mohli diskutovat o jeho budoucí podobě. Výhodou online dotazníku ale je, že se bezpečnější formou dostane k většímu počtu lidí.

Pokud to covidová situace již dovolí, v sobotu 26. června v 16.00 se na plácku bude konat sousedská opékačka. Tam se představí projekt od architekta i výtvarná díla malých umělců z výtvarné soutěže (do které je možné se zapojit, a to až do 27. května). Během léta se pak začne s obnovou plácku. Úpravy místa budou probíhat v závislosti na financích - čím více peněz se podaří získat prostřednictvím veřejné sbírky, tím více změn bude možné uskutečnit. Sbírku je možné podpořit do konce května libovolnou částkou na www.darujme.cz/letoustenavy.

Plácek nebude svou dispozicí a umístěním nikdy sloužit pro masové akce, ale naopak pro setkání menšího počtu lidí, maminek s dětmi, přátel, kamarádek v důchodu či cyklistů během jejich cest po Broumovsku.

“Rádi bychom plácek obnovili a opravili se zapojením broumovské veřejnosti. Vyplňte dotazník, přispějte na obnovu finančním darem, zapojte děti do výtvarné soutěže či přijďte na sousedskou opékačku. Věříme, že každý si zde najde to svoje a bude sem rád chodit trávit volný čas a odpočívat při zvuku Stěnavy. Broumov si taková místa rozhodně zaslouží. Věřím, že do budoucna získáme dostatek financí a společně najdeme komunitní využití i pro oba domky, které na pozemku stojí,” říká Pavla Jenková, spolupracovnice Agentury pro rozvoj Broumovska a budoucí obyvatelka broumovského regionu.

Více o akci Léto u Stěnavy najdete na webových stránkách Agentury pro rozvoj Broumovska: www.aprb.cz/letoustenavy.

Ilustrační fotky z FB profilu Náves Markoušovice, z archivu Nadace Via a Tomáš Valášek

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)