Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Pozorování hnízdění sokola stěhovavého v Teplických skalách
banner

Pozorování hnízdění sokola stěhovavého v Teplických skalách

René Herzán

Čtvrtek, 10. června 2021

Pozorování hnízdění sokola stěhovavého v Teplických skalách

V letošním roce se sokoli v CHKO Broumovsko vyskytovali na deseti lokalitách a k zahnízdění došlo na sedmi z nich. Agentura ochrany přírody a krajiny připravila v následujících třech víkendech pro návštěvníky národní přírodní rezervace Adršpašsko-teplické skály pozorování hnízdících ptáků pomocí stativového dalekohledu. 

„Na víkend 12. - 13. června, na pátek až neděli 18. - 20. června a podle situace i na poslední červnový víkend jsme nachystali prezentace hnízdění sokolů na prohlídkovém okruhu v Teplických skalách na výhledu na Chrámové stěny od skály Herynek. Pokud nebude příliš deštivé počasí, budou naši strážci se silnou optikou na místě připravení od 10:30 do 17:00 hod,“ uvedl Petr Kafka z AOPK ČR, Správy CHKO Broumovsko. Na místo lze dojít po modré turistické značce z Anenského údolí od rozcestníku Krápníky.

„Nahlédneme do pestrého a fascinujícího světa nejrychlejšího živočicha na světě. Pomocí stativového dalekohledu budeme společně pozorovat dospělé sokoly donášející potravu a strážící svá mláďata. Pokud bude hnízdění zdárně pokračovat, uvidíme i malé sokoly vycházející ze skalní dutiny na okraj římsy, trénující křídla a žadonící o potravu. A snad se dočkáme i jejich prvních letů,“ upřesnil Petr Kafka.

Pokud přijedete autem, parkujte nejlépe na parkovišti u vstupu do Teplických skal ve Střmenském podhradí u hotelu Orlík, ještě lepší je využít vlak, kterým přijedete až před vstup do skal, když zvolíte zastávku Teplice nad Metují – Skály.

Foto Petr Kuna

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)