Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Před námi je první adventní víkend
banner

Před námi je první adventní víkend

Michaela Plchová, foto archiv APRB

Čtvrtek, 24. listopadu 2022

Před námi je první adventní víkend

Kam na rozsvícení vánočního stromu, vánoční tvoření či jarmark? Přinášíme přehled adventních akcí na Broumovsku, které se konají na začátku adventu. O dalších budeme informovat.

V neděli 27. 11. vstupujeme do adventního období. Na rozdíl od předchozích dvou let, poznamenaných lockdownem a zákazem pořádání kulturních a společenských akcí, letos se opět vracíme k možnosti užít si advent společným setkáváním na nejrůznějších předvánočních akcích. V celém regionu Broumovska se jich koná velké množství, přinášíme proto přehled některých ze začátku adventu. Detaily akcí jsou také k nalezení v kalendáři akcí na Našem Broumovsku i Broumovsko.cz.

 

Rozsvěcení vánočních stromů

První adventní víkend je tradičně ve znamení slavnostního rozsvícení vánočního stromu, zpívání koled dětmi ze základních a mateřských škol a společného setkání se sousedy nad hrnkem voňavého svařáku. Někde budou rovněž probíhat dílny vánočního tvoření. Kam můžete zajít? První začínají v Hejtmánkovicích, kde proběhne slavnostní rozsvícení vánočního stromu spolu s doprovodným programem už v sobotu 26. 11. od 17 hodin v areálu bývalé Šolcovny (u městského úřadu).

Na první adventní neděli se chystá tradiční setkání a rozsvícení vánočního stromu v Broumově, Polici nad Metují, Teplicích nad Metují, Adršpachu, Meziměstí, Machově, Hejtmánkovicích a v mnoha dalších obcích nad Broumovsku.

V Broumově začíná program v 16 hodin a přinese hudební Betlém pod věží, pohádku Staročeské Vánoce a koncert Martina Lásky.

V Polici nad Metují je program od 17 hodin. Chystá se příchod Mikuláše a jeho družiny a jarmareční pohádky Divadla Lůza O hledání anděla. Program potrvá zhruba 40 minut a poté proběhne slavnostní rozsvícení vánočního stromu.

V Teplicích nad Metují začíná program pro tvořivé 27. 11. už od 14:30 v infocentru, kde jsou připraveny Vánoční dílny. Slavnostní program s rozsvícením vánočního stromu je pak avizován od 16:30 u Betlému (naproti infocentru). Chybět nebude vystoupení dětí ze základní a mateřské školy a teplé nápoje.

Město Meziměstí spojilo rozsvícení vánočního stromu rovnou s Adventním jarmarkem, který se koná 27. 11. od 13 hodin v centru Walzel. Kromě prodeje předmětů s vánoční tematikou budou k vidění dekorace a betlémy od žen z Vižňova. Vánoční strom bude rozsvícen v 17 hodin.

Na první adventní neděli začínají také Adventní prohlídky kláštera Broumov, které se konají každou adventní neděli až do Štědrého dne a na Silvestra. V oba sváteční dny je rovněž možné navštívit s průvodcem hřbitovní kostel Panny Marie v Broumově.

 

Vánoční trhy a jarmarky

Kromě Adventního jarmarku v Meziměstí, pořádá Muzeum Náchodska, Flér a Vyrobeno v Hronově o prvním adventním víkendu Vánoce v Jiráskově rodném domku v Hronově. Jako každý rok se návštěvníci mohou těšit na vánoční výzdobu domku, ukázky řemesel a tradičních výrobků místních tvůrců. Akci lze navštívit v pátek 25. 11. od 10 do 17 hodin a v sobotu 26. 11. od 10 do 15 hodin.

Police nad Metují pořádá Vánoční trh na druhý adventní víkend – v sobotu 3. 12. na polickém náměstí. Na Kostelním náměstí v Broumově se 6. 12. uskuteční akce s názvem Vánoční ladění, kterou pořádá ZŠ Hradební a DDM Ulita. Součástí je vánoční trh, jenž začíná ve 14:30 a vystoupení dětí v 15 hodin. V neděli 4. 12. můžete navštívit Adventní trh na Mírovém náměstí v čase od 8 do 11 hodin. Adventní trh se bude v Broumově opakovat také další neděli 11. 12. Klášter Broumov pak zve na Adventní trh tradičně o Zlaté adventní neděli 18. 12. od 8:30 do 13 hodin. Součástí trhu je v letošním roce workshop výroby adventní svíčky v Dětské galerii Lapidárium. Vánoční atmosféru dozajista krásně vyladí koledy v podání žesťového souboru pod vedením Štěpána Přibyla.

 

Pořádáte nějakou kulturní, společenskou akci? Pošlete nám nejlépe plakátek ve formátu jpg na redakce.nase@broumovsko.cz. Rádi ji zařadíme do kalendáře akcí.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)