Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Přehled sbírek pro Ukrajinu na Broumovsku
banner

Přehled sbírek pro Ukrajinu na Broumovsku

Michaela Plchová

Úterý, 1. března 2022

Přehled sbírek pro Ukrajinu na Broumovsku

Broumovsko se zapojilo do pomoci Ukrajině. Přinášíme přehled pomoci. Pokud máte jakékoli další informace, které byste v této souvislosti rádi zveřejnili, napište nám na redakce.nase@broumovsko.cz.

Agentura pro rozvoj Broumovska

Do pomoci lidem vyhnaným z Ukrajiny se aktivně zapojila Agentura pro rozvoj Broumovska. Od víkendu je zajišťována materiální pomoc a také první ubytování pro potřebné ve spolupracujících hotelových provozech. První skupina lidí prchající z Ukrajiny dorazila na Broumovsko již včera. Na darujme.cz byla vyhlášena finanční sbírka. Vybrané finanční prostředky z této sbírky i z benefičního koncertu budou využity na potřeby lidí, kteří na Broumovsko dorazí, a pokud by tyto potřeby přesáhly, předá je Agentura pro rozvoj Broumovska organizaci ČLOVĚK V TÍSNI pro humanitární pomoc přímo na Ukrajině. Každý, kdo by chtěl pomoci buď s ubytováním dalších uprchlíků, materiálně, či nabídnout jakoukoli další dobrovolnickou pomoc, může napsat na email ukrajina@broumovsko.cz.

V pátek 4. 3. se v 18 hodin v sále Dřevník v zahradě broumovského kláštera rovněž uskuteční benefiční koncert Broumovsko pro Ukrajinu, pořádaný ve spolupráci se společností Za poklady Broumovska. Na programu bude vystoupení harfenistky Kateřiny Englichové, violistky Věry Binarové a pěveckého sboru Amicitia z broumovské ZUŠ. Vstupenky na tento koncert je možné zakoupit ZDE, dobrovolné vstupné bylo nastaveno na 300 korun, výše příspěvku je neomezená.

 

Broumov

Na stránkách města je k nalezení několik dokumentů k pomoci Ukrajině a lidem prchajícím ze země. Materiální sbírku organizuje také město Broumov ve spolupráci s ČČK v Cyklodomě na okraji Schrollova parku vedle zahrady broumovského kláštera. Sběrné místo je otevřeno od pondělí do pátku od 08:00 – 12:00, 12:30 – 16:30 h. Stejně jako Teplice nad Metují upozorňuje město na potřebu zdravotnického materiálu a dále přikrývek, spacáků, karimatek a teplého oblečení pro dospělé i děti, hygienických potřeby a potřeb pro malé děti (např. Sunar, Nutrilon, apod., dětské jednorázové pleny, přesnídávky v kapsičkách, atd.) a potravin „suchých“, trvanlivých, vše musí být v originálním obalu. Seznam potřebných věcí se každým dnem mění a rozšiřuje. Na sběrné místo můžete přinést cokoliv, o čem jste přesvědčeni, že může pomoci. Město zajistí distribuci na Ukrajinu všech vybraných věcí.

Město Broumov je rovněž připraveno přijmout větší počet uprchlíků před válečným konfliktem, zajistilo dostupnost škol pro děti uprchlíků, stravování a ubytování. Na koordinační schůzce v úterý ráno bylo rozhodnuto, že kontaktním místem pro osoby prchající z Ukrajiny bude v Broumově budova Komunitního centra na adrese Lidická 174, 550 01 Broumov. Zde bude tým pracovníků a dobrovolníků poskytovat veškerý potřebný servis všem válečným uprchlíkům, od vyřízení víza po nabídku ubytování či zprostředkování pomoci úřadu práce, případné zajištění dostupné materiální pomoci ze sbírky, kterou město organizuje. Kontakt: Martin Minařík, +420 778 486 553, Kateřina Tamášová +420 775 905 473, Zdeňka Sameková +420 605 842 195, v nočních hodinách je kontaktním místem městská policie, linka 156, +420 491 504 222, +420 602 817 301.

Broumov ze svého rozpočtu vyčlenil potřebné finanční prostředky na zajištění pomoci Ukrajině. Město nepořádá žádnou finanční sbírku a odkazuje na zasílání finančních prostředků přímo na účet Českého červeného kříže (ČČK) nebo jakékoliv jiné organizace či spolku, popřípadě přímo na účet Ukrajinského ministerstva obrany.

 

Teplice nad Metují

Město Teplice nad Metují vyhlásilo sbírku ve spolupráci s místní organizací Českého červeného kříže, Sborem dobrovolných hasičů a Potravinovou bankou Hradec Králové. Ve středu 2. a ve čtvrtek 3. března mohou všichni, kdo chtějí pomoci, přinést potřebné věci mezi 15 a 18 hodinou do prostor Technických služeb. Oblečení se nevybírá, toho je dostatek. Potravinová banka HK přijímá především potraviny pro malé děti – dětské kaše, přesnídávky, sirupy, kojenecká mléka i vody, polévky a dále trvanlivé potraviny a konzervy. Český červený kříž pak přijímá zdravotnický materiál – přesný rozpis níže v článku. Odkaz na sbírku na stránkách města Teplice nad Metují.

 

Zdravotnický materiál pro Český červený kříž

ČČK – zdravotnický materiál – obinadla, elastická obinadla, sterilní čtverce, zaškrcovala (min. šíře 6 cm), turnikety, hotové obvazy číslo 3, termofolie, dlahy typu SAM, šátky trojcípé, rukavice nitrilové nesterilní, izotermická folie (zlato/stříbrné), cívkové náplasti. Prosíme, zkontroluje expiraci. Veškerý materiál musí být nový a v originálním obalu.

 

MÁTE NĚJAKÉ DALŠÍ INFORMACE, KTERÉ BYSTE RÁDI ZVEŘEJNILI? NAPIŠTE NÁM NA REDAKCE.NAŠE@BROUMOVSKO.CZ.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)