Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Přijďte v neděli na pietní setkání v Heřmánkovicích

Přijďte v neděli na pietní setkání v Heřmánkovicích

Petra Kultová, foto archiv

Pátek, 4. srpna 2023

Přijďte v neděli na pietní setkání v Heřmánkovicích

V neděli 6. 8. v 11:30 se koná na hřbitově v Heřmánkovicích tichá pieta za památku předků.

Místa posledního odpočinku, kde stávaly náhrobky německých obyvatel, chtějí účastníci setkání uctít zapálením svíček a doprovodit modlitbou za zemřelé pod vedením broumovského děkana Martina Lanžiho. Německou minulost místa připomene píseň sboru pod vedením Kláry Dušánkové Nentvichové. Pietní setkání pořádají občané Broumovska po domluvě se starostkou obce Heřmánkovice Janou Královou.

„Událost na hřbitově v Heřmánkovicích nás hluboce zasáhla. Chceme si připomínat německé předky, kteří s láskou pečovali o tento kraj. Stejně tak nám leží na srdci dobré vztahy s našimi německými krajany a jejich potomky. Odstranění náhrobků německých obyvatel obce vnímáme jako nešťastnou shodu několika okolností. Doufáme, že nedělní akce pomůže zklidnit velké emoce. Ztišení je cestou k dialogu,“ říká spoluorganizátorka akce Petra Kultová.

S prosbou o důstojné navrácení připomínky německých obyvatel na hřbitov se na vedení obce už obrátil německý krajanský spolek Heimatkreis Braunau. Spolek se mimo jiné dlouhodobě věnuje péči o pouštěné německé hroby na Broumovsku a v loňském roce byl za ni vyznamenán bavorskou státní cenou.

Podle česko-německé Smlouvy o dobrém sousedství z roku 1992, stejně jako nedávné bilaterální dohody uzavřené ministrem vnitra Janem Lipavským, jsou opuštěné německé hroby společným kulturním dědictvím a společná má být i péče o ně. „Uvědomujeme si, že je to pro starosty a starostky obcí často nelehký úkol. Rádi bychom jim proto nabídli pomocnou ruku a využili podporu jak z české, tak německé strany,“ říká další z organizátorů akce broumovský radní pro kulturu Michal Čepelka. „Důležité je, aby se to už nikdy neopakovalo,“ uzavírá za organizátory pietního setkání Pavla Jenková.

 

 

Vyjádření Erika Buchholze, předsedy Krajanského spolku „Heimatkreis Braunau / Sudetenland“ ke zprávám v České televizi a na stanici Českého rozhlasu Radio Prague International o odstranění německých hrobů z obce Heřmánkovice / Hermsdorf na Broumovsku:

Krajanský spolek „Heimatkreis Braunau / Sudentenland“, který sdružuje bývalé obyvatele regionu Broumovsko, je hluboce zasažen zprávou, že plocha hřbitova kolem kostela vystavěného Kiliánem Ignácem Dientzenhoferem, na níž stávaly hroby někdejších německých obyvatel, byla zarovnána. Zhruba 50 německých náhrobků bylo strženo a odvezeno do 12 kilometrů vzdálené obce Božanov / Barzdorf, kde byly navršeny ke krajnici. Došlo tím k jasnému porušení odstavců česko-německé Smlouvy o dobrém sousedství z roku 1992, kde se hovoří o společné zodpovědnosti za historické hroby. Rovněž tím byla porušena nedávná dohoda uzavřená v Praze na Ministerstvu zahraničních věcí za účasti ministra Jana Lipavského. Podle ní jsou hroby sudetských Němců na českém území společným kulturním dědictvím Čechů a Němců a je třeba o ně také společně pečovat.

Krajanský spolek „Heimatkreis Braunau“ se již dlouhá léta angažuje v péči o německé hroby na hřbitovech Broumovska. Před několika lety nechal opravit hřbitovní zeď v Heřmánkovicích a očistil zarostlé náhrobky. Za tyto každoroční aktivity získal spolek v roce 2022 cenu „Heimatpflege-Ausgezeichnet!“ za vynikající a příkladnou péči o domovinu udělovanou Svobodným státem Bavorsko.

Krajanský spolek „Heimatkreis Braunau“ žádá, aby starostka obce Heřmánkovice nechala upravit hřbitov tak, aby na něm byla znovu patrná jeho německá minulost a odstraněné náhrobky byly opět reprezentativně vztyčeny v pamětní aleji. Tím by se navrátila důstojnost zesnulým a zahojily by se znovu otevřené rány u jejich potomků a všech, kdo se cítí být spojeni s Broumovskem. Rovněž by se tím prokázala dobrá služba česko-sudetoněmeckému sblížení.

02. 08. 2023

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)