Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Příjem žádostí v programu NZÚ Light je opět otevřen
banner

Příjem žádostí v programu NZÚ Light je opět otevřen

Dominika Sedláčková, foto archiv, placená propagace

Pátek, 28. června 2024

Příjem žádostí v programu NZÚ Light je opět otevřen

V květnu Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP) v rámci programu Nová zelená úsporám Light dočasně uzavřel možnost podávat žádosti o podporu. Příjem žádostí o podporu byl znovu spuštěn 25. června 2024 a přináší spoustu novinek.

Připomeňme si, že program NZÚ Light dává nízkopříjmovým domácnostem možnost zateplit si svůj dům či byt a zajistit si nový zdroj pro ohřev vody, a to instalací fotovoltaických či fototermických panelů.

Co za změny nám přináší nové spuštění podávání žádostí?

  1. Starobní důchodci, jako oprávněná skupina žadatelů, bude muset nově projít tzv. majetkovým testem, jelikož nemohou vlastnit jinou nemovitost pro bydlení nebo podíl na takové nemovitosti, včetně bytu v bytovém domě.
  2. Trvalý pobyt nyní bude stačit, když bude mít žadatel ke dni podání žádosti, nikoliv před 12. 9. 2022, a po dobu udržitelnosti, což je 5 let.
  3. Podpora jednotlivých opatření na zateplení se nyní počítá na základě metrů čtverečních a podpora na instalaci obnovitelných zdrojů energie pro ohřev vody je nižší (viz tabulka níže).
  4. Přibyla nová oblast podpory – zateplení konstrukcí mezi vytápěným a nevytápěným prostorem.
  5. Podpora je nyní až 250 tis. Kč a lze ji využít na zateplení i na instalaci obnovitelných zdrojů energie pro ohřev vody, je na žadateli, jak se finanční podporu mezi jednotlivé opatření rozdělí.
  6. Pokud někdo již o dotaci v rámci tohoto programu žádal, může žádat znovu, pouze na jinou oblast podpory. Výjimkou je, pokud žadatel žádal v roce 2024 na instalaci obnovitelných zdrojů energie pro ohřev vody, již nemůže podat žádnou další žádost. Doposud bylo možné podat druhou žádost pouze na instalaci obnovitelných zdrojů energie pro ohřev vody. Nyní mohou podat druhou žádost i ti, kteří podávali první žádost na instalaci obnovitelných zdrojů energie pro ohřev vody do konce roku 2023 a jejich druhá žádost bude na zateplení. Dotace z první podané žádosti se poté odečítá od 250 tis. Kč, tedy maximální částky, o kterou je možné nyní žádat.

 

Pokud máte o dotaci zájem, určitě se na nás neváhejte obrátit. Všechny žadatele posuzujeme individuálně. Projdeme společně běžnou konzultací ohledně oprávněnosti žádat, založení Identity občana a zpracování a podání všech povinných dokumentů. Jedná se o bezplatné poradenství, určitě za to neplaťte žádné firmě. V neposlední řadě jsme vám oporou při komunikaci se Státním fondem Životního prostředí ČR.

Konzultační hodiny:
St – Pá 09:00-11:30, 12:30-15:00
NÁVŠTĚVY JSOU MOŽNÉ POUZE PO PŘEDCHOZÍ DOMLUVĚ.

Certifikovaní poradci pro ORP Broumov:

Renata Stečínská

Telefon: 737 101 857

E-mail: poradce.nzul@broumovsko.cz

Dominika Sedláčková

Telefon: 721 059 208

E-mail: mas.manazer@broumovsko.cz

Kdo je potenciální žadatel, kdo je oprávněným žadatelem o dotaci, jaká jsou podporovaná opatření, jaká je na ně maximální podpora a které jsou relevantní také nově pro bytové domy, resp. vlastníky bytových jednotek a další informace, to vše naleznete v předchozím článku „Program Nová zelená úsporám Light (na Broumovsku)“ a na našich webových stránkách: https://www.mas.broumovsko.cz/pro-zadatele/nova-zelena-usporam-light/.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)