Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Rok 2019 v MAS Stolové hory: finanční injekce pro 44 projektů!

Rok 2019 v MAS Stolové hory: finanční injekce pro 44 projektů!

Mgr. Mirka Soldánová, projektová manažerka

Středa, 15. ledna 2020

Rok 2019 v MAS Stolové hory: finanční injekce pro 44 projektů!

Období začátku nového roku je často obdobím bilančním. A tak i my se ohlížíme za tím, co se v uplynulém roce událo v Místní akční skupině (MAS) Stolové hory. Stále jsme spolek, který s radostí podporuje a rozvíjí regiony Hronovska, Policka a město Náchod. Pro někoho možná pouhá fráze, pro nás byl však rok s devítkou na konci velmi důležitý. Co jsme tedy pro rozvoj oblasti Stolových hor stihli v roce 2019 udělat?

Celkem se podařilo vyhlásit rekordních 14 výzev k předkládání žádostí, a to v oblastech zemědělství, lesnictví, životního prostředí, zaměstnanosti, sociálních služeb, dopravní infrastruktury, vzdělávání nebo hasičské techniky. A dohromady MAS v předešlém roce schválila přidělení dotace pro 44 projektů. Jen finanční podpora pro drobné podnikatele včetně zemědělců čítá 15 úspěšných žádostí. V Náchodě a mezi Velkým Poříčím a Hronovem byly vybudovány krásné naučné stezky, na které MAS poskytla stoprocentní dotaci. Také na Bezděkově v minulém roce úspěšně dokončili rekonstrukci fasády kostela. Kromě toho pokračují víceleté projekty – například příměstské tábory v Polici nad Metují nebo Náchodě. V letošním roce se navíc rozhodne o schválení projektů v dalších minimálně 6 výzvách.

To však není zdaleka všechno z naší činnosti. Uspořádání pracovní snídaně pro zástupce obcí byl stěžejní bod jara, na kterém došlo k představení plánovaných výzev. Díky tomu mohla vedení vašich obcí v předstihu připravit projekty, na které si u nás následně žádali o dotaci. Dále jsme se podíleli na druhém ročníku Farmářského filmového léta v Bělém nebo na workshopu pro děti a dospělé Pojďme si hrát a počítat pořádané v areálu Déčka Náchod. Nadále pokračujeme v podpoře předškolního, základního a neformálního vzdělávání na Náchodsku. Jedná se především o semináře a workshopy pro pracovníky ve vzdělávání. Kromě toho jsme v průběhu září spolupořádali velkou konferenci zaměřenou také na rozvoj vzdělávání, která se uskutečnila v broumovském klášteře. Poprvé jsme se zapojili do Týdne vzdělávání dospělých pod patronací Úřadu práce v Náchodě, a to formou programu s názvem „Jen nápad nestačí“. Zájemcům bylo ukázáno, co je potřeba, aby se z nápadu zrodil konkrétní projekt. Zaměřili jsme se více i na problematiku kyberšikany. V této oblasti jsme pořádali jednak semináře pro učitele základních i středních škol, interaktivní divadla pro žáky a studenty a v neposlední řadě přednášky pro rodiče a veřejnost. Naší snahou bylo upozornit na tento doposud trochu skrytý problém co nejširší spektrum obyvatel a ukázat jim možnosti prevence kyberšikany.

V neposlední řadě jsme se vloni rozhodli podpořit aktivní lidi a organizace při pořádání kulturních nebo sportovních aktivit. Nakonec bylo vybráno hned 11 akcí, z nichž některé ještě neproběhly a můžete se na ně těšit v prvním čtvrtletí letošního roku. Jedná se o Festival Jeden svět v Polici nad Metují, Středeční pohár organizovaný SKI Police nad Metují, Bezděkovský biatlon a stále je možné navštívit naučnou stezku „Hronov pěšky“. Na podzim se za našeho přispění konal například Lampionový průvod na sv. Martina v Polici nad Metují, Historická ukázka vojenského spolku T-S 20 Pláň z Jižní Francie roku 1944 ve Stárkově nebo Zimní táboření na Hvězdě.

Pro více informací o našich aktivitách navštivte naše webové stránky www.mas-stolovehory.cz nebo sledujte náš facebook. Anebo se za námi stavte na lahodnou kávu v naší kanceláři ve Velkém Poříčí ve 2. patře úřadu městyse. Neboť i v roce 2020 hodláme podporovat spolky, obce a lidi, kterým není veřejný a kulturní život lhostejný. Společně chceme, aby se nám žilo v MAS Stolové hory dobře, neboť je to místo, kde jsme doma.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)