Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Rozsáhlé kácení kolem železnice v CHKO Broumovsko se podařilo alespoň zčásti omezit

Rozsáhlé kácení kolem železnice v CHKO Broumovsko se podařilo alespoň zčásti omezit

Správa CHKO Broumovsko

Pátek, 22. ledna 2021

Rozsáhlé kácení kolem železnice v CHKO Broumovsko se podařilo alespoň zčásti omezit

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR obdržela v listopadu loňského roku oznámení Správy železnic o záměru kácení necelého tisíce vzrostlých stromů podél dráhy v devítikilometrovém úseku mezi nádražím Police nad Metují a nádražím Teplice nad Metují. Jednalo se hlavně o zdravé javory, smrky, osiky, olše a břízy na pozemcích drah. AOPK ČR proto vyvolala jednání spojené s terénní pochůzkou. Podařilo se prosadit, že část stromů, které nepředstavují riziko pro provoz dráhy, zůstane na místě ponechána.

"Domluvili jsme, že budou zachovány některé solitérní stromy, část doprovodné zeleně kolem zastávek a některé stromy zpevňující břehy potoků. V porostech mladých náletových dřevin se vyberou nadějné stromky, které na místě zůstanou a nahradí ty velké, pro provoz dráhy již rizikové. AOPK ČR zajistí odborné ošetření čtyř letitých javorů a jednoho velkého jasanu u podjezdu mezi Žďárem a Českou Metují, aby se omezilo riziko pádu větví," uvedla Lucie Berkovcová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Aleje a stromořadí, které lemují cesty nebo rozdělují velké plochy zemědělské půdy, patří mezi typické znaky Broumovska. Jsou domovem hmyzu, ptáků a drobných savců. Stromy pomáhají zadržet vodu v krajině, ochlazují okolí v době letních veder a dotvářejí ráz krajiny.

Výluka Správy železnic z důvodu plánovaných opravných prací na trati bude využita ke kácení potenciálně nebezpečných dřevin. Na mnoha místech totiž není možné stromy nasměrovat jinam než na koleje. Největší objem je plánován v lesnatých úsecích, např. v údolí mezi tunelem a Žďárem nad Metují, ale i mezi Českou Metují a Dědovem. Tady má být také odstraněno množství mladých náletových dřevin, které zde vytvářejí souvislé porosty.

Orgán ochrany přírody může kácení za účelem zajištění provozuschopnosti železniční dráhy nebo zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy na této dráze rozhodnutím pozastavit, omezit či zakázat. Toto rozhodnutí je však podmíněno souhlasným závazným stanoviskem drážního správního úřadu. Ten souhlas nemůže vydat v případech, kdy by takovýmto omezením došlo k ohrožení provozuschopnosti či plynulé a bezpečné drážní dopravy na dráze. Za těchto okolností jsou možnosti orgánu ochrany přírody jak zabránit kácení u drah velmi omezené.

Popis k fotografiím (foto Petr Kuna):
Foto 1: krásná solitérní hrušeň bude zachována
Foto 2: stromy nakloněné od dráhy zůstanou stát
Foto 3: tato zdravá lípa poražena nebude

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)