Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Sabine dorazila i na Broumovsko

Sabine dorazila i na Broumovsko

René Herzán

Pondělí, 10. února 2020

Sabine dorazila i na Broumovsko

Asi hodinu po zveřejnění včerejšího článku na Našem Broumovsku, že bouře Sabine nenapáchala na Broumovsku žádné škody, se začaly dít věci. Poměrně krátká bouřka způsobila řadu problémů včetně výpadku elektrického proudu v části regionu.

Na Náchodsku hasiči řešili nejvyšší počet událostí z celého kraje (111). Z celkového počtu událostí poskytovaly jednotky požární ochrany nejvíce technickou pomoc při odstraňování nebezpečných stavů po silném větru. V drtivé většině se jednalo o popadané stromy na komunikace, dále také hasiči pomáhali se zajištěním uvolněných částí střech. Naštěstí se tyto události obešly bez zranění osob.

V terénu po celém kraji zasahovaly profesionální i dobrovolné jednotky. Mimo odklízení stromů z komunikací pomáhali hasiči také s odstraněním dalších nebezpečných stavů – spadlé stromy na části budov, stromy nebo spadané větve v kolejišti. Vítr také poškozoval střechy objektů.

Od pondělí 10. 2. do dnešního dne (11. 2. k 11:00) zasahovali hasiči na Broumovsku u 18 událostí. Drtivá většina byly technické pomoci při odstraňování nebezpečných stavů po silném větru, v jednom případě se jednalo o požár a v jednom případě museli hasiči vyprostit člověka z výtahu.

"Tři jednotky hasičů byly v pondělí před 11. hodinou zalarmovány kvůli nahlášenému požáru v opuštěném drážním domku ve Dřevařské ulici. Průzkumem bylo nakonec zjištěno, že došlo k požáru staré matrace. Nikdo nebyl při události zraněn, hasiči prostor vyklidili a odvětrali. Na místě zasahovala profesionální jednotka z Broumova, dobrovolné jednotky z Meziměstí a Broumova byly ze zásahu odvolány. Při události nevznikla žádná škoda," upřesnila zásah tisková mluvčí HZS KHK Martina Götzová.

Popadané stromy z komunikací odstraňovali profesionální a dobrovolní hasiči na katastrech obcí Heřmánkovice – Janovičky, Otovice, Broumov – Velká Ves, Broumov – Rožmitál. Spadané stromy, které zůstaly viset na drátech elektrického vedení, byly hlášeny v Adršpachu, Božanově, strom do kolejiště pak padl v Teplicích nad Metují.

Uvolněné části střech zajišťovaly jednotky v Martínkovicích, na Mírovém náměstí v Broumově, v Broumově v ulici Stanislava Opočenského, v Otovicích sundávali hasiči nebezpečně visící srolovanou střechu z jednoho z domů.

Bez proudu byla část Broumova a některé obce v okolí do 19 hodin, v Rožmitále ale nešel proud ještě v dnešních ranních hodinách.

Foto archiv Hasiči Broumov

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)