Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Situace s vlky na Broumovsku je zoufalá
banner

Situace s vlky na Broumovsku je zoufalá

Mgr. Lubomír Hajný, tiskový mluvčí LDVI

Neděle, 18. října 2020

Situace s vlky na Broumovsku je zoufalá

Útoky vlků na Broumovsku se znovu opakují a nabývají na intenzitě. Za oběť posledního vlčího útoku se stalo 8 ovcí chovatele Jana Šefce z Lachova. Dalších minimálně 10 až 15 jehňat musí být utraceno. Jan Šefc je největší chovatel ovcí na Broumovsku. Své několikatisícové stádo ovcí má zabezpečeno v ohradě, která je postavena nad rámec doporučení ekologů. K ochraně stád navíc zaměstnává hlídače, který celou noc pastviny obchází s termovizí a zvířata hlídá. Ani takto profesionálně chráněný pastevní areál nezabránil vlkům, aby způsobili další citelné škody.

"V noci mi volal hlídač, že vidí v ohradě přibližně 10 vlků, kteří útočí na ovce a začínají je trhat. Než jsem s dalšími zaměstnanci dojel na místo, snažil se hlídač vlky odehnat křikem, poté světlicemi a petardami. Vlci však nijak nereagovali a dokonce se k hlídači začali přibližovat. Až když jsme dojeli na místo a také jsme začali všichni pálit světlice a dělobuchy, vlci pomalu opouštěli pastevní areál, ale přesto nás stále z povzdáli sledovali. Po tomto zážitku mi chce dát hlídač areálu výpověď, se slovy, že se nenechá roztrhat vlky," zmiňuje chovatel Jan Šefc.

"Musím znovu zmínit, že problematika vlků na Broumovsku se ochraně přírody vymkla kontrole. Když v noci vyděšený chovatel volá vedení CHKO Broumovska o radu, dostane se mu pouze sdělení, že v této situaci je každá rada drahá. Toto konstatování je pro mě jen potvrzením, že vedení CHKO je nekompetentní a situaci s vlkem na Broumovsku naprosto nezvládá," sděluje Kamil Zahradník z Lesnicko dřevařského vzdělávacího institutu.

Na Broumovsku došlo během týdne k několika útokům vlků na ovčí stáda. Útoky se stupňují, ztráty chovatelů jdou do statisíců a mnoho z nich to existenčně ohrožuje.
"Situaci s vlky na Broumovsku je potřeba urychleně řešit na státní úrovni. Doufám, že k situaci ohledně útoků zaujme postoj Ministerstvo životního prostředí. Opakované útoky na hospodářská zvířata již nejsou ojedinělá či náhodná. Nechci, aby pastevectví na Broumovsku zaniklo a Broumovsko se postupně stalo skanzenem, kde lidé nebudou moci aktivně žit a chovat svá hospodářská zvířata," říká Jiří Štěpán, hejtman Královéhradeckého kraje.

K současné, pro farmáře velmi nepříznivé situaci, je velmi kritický také poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský. "Současná situace je naprosto neudržitelná, okamžitě vyzývám ministra životního prostředí Richarda Brabce, aby začal jednat a pomohl situaci místním farmářům řešit. Je potřeba, aby stát jednoznačně řekl, jak se bude snažit dlouhodobě řešit situaci broumovských farmářů," kritizuje současnou laxnost Ministerstva životního prostředí europoslanec Tomáš Zdechovský.

Krajský úřad Královéhradeckého kraje v loňském roce vyplatil farmářům za ztráty na hospodářských zvířatech díky útokům vlků 2,2 milionů korun. Za letošní rok bude tato částka pravděpodobně ještě vyšší.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)