Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Smuteční síň v Broumově je jako jediná z kraje nominovaná na Českou cenu za architekturu
banner

Smuteční síň v Broumově je jako jediná z kraje nominovaná na Českou cenu za architekturu

René Herzán

Sobota, 20. června 2020

Smuteční síň v Broumově je jako jediná z kraje nominovaná na Českou cenu za architekturu

Česká komora architektů zveřejnila na nominačním večeru 4. ročníku České ceny za architekturu pořádaném 10. června 2019 v prostorách Fakulty architektury ČVUT v Praze čtyřiatřicet děl, která mezinárodní porota nominovala do prestižního výběru. Odborníci tvrdí, že tato soutěž je něco jako Český lev v kinematografii. Ze 168 přihlášených porota nominovala 34 staveb, a jako jedinou z Královéhradeckého kraje, i smuteční síň v Broumově, jejímž autorem je akademický architekt Pavel Rydlo a společnost INS spol. s r. o. vedená Ing. Pavlem Tůmou a Petrem Šulcem.

Dveře do nově postavené smuteční síně se otevřely v květnu loňského roku a této příležitosti využily stovky lidí z Broumovska. Stavba však u někoho vyvolala rozporuplné reakce. "Myslím, že se objekt bude víc líbit přespolním a odborné veřejnosti," uvedl tehdy Ing. arch. Josef Mádr, který učí na fakultě architektury v Praze. Nominace na tuto prestižní cenu jen jeho slova potvrzuje.

Jméno držitele Hlavní ceny i ostatních finalistů se veřejnost dozví 14. listopadu 2019 na slavnostním galavečeru ve Foru Karlín.

Práci českých architektů hodnotí prestižní sedmičlenná mezinárodní porota. Předsedá jí Imke Woelk, v Berlíně působící architektka a teoretička architektury. Porotkyní České ceny za architekturu pro rok 2019 je i Teresa Borsuk, britská architektka s bohatou praxí, mimo jiné také oceněná magazínem Architects‘ Journal. Dalším členem mezinárodní odborné poroty je v švýcarský multidisciplinární teoretik Michael Jakob. Zabývá se krajinou, estetikou a designem a současně i literární komparatistikou a redakční a žurnalistickou prací. V porotě má stejně jako vloni zástupce Izrael, a to v osobě architekta Etana Kimmela, který má na kontě pestrou škálu oceňovaných realizací. Opakovaně bývá členem poroty také maďarský architekt a nejinak je tomu i letos, kdy porotu obohatil Iván Nagy. Jedná se o předního maďarského praktikujícího architekta, ale také akademika. Letošní porota bude mít zástupce rovněž z Francie. Architekt Julien Rousseau ovšem studoval a působil ve Velké Británii, a i dnes pracuje na projektech na mezinárodní úrovni. Sousední Slovensko bude reprezentovat i v českém prostředí velmi dobře známý architekt Michal Sulo.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)