Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Stát podpořil přípravu projektové dokumentace na Model Zdoňov
banner

Stát podpořil přípravu projektové dokumentace na Model Zdoňov

Jiří Malík, předseda Spolku Živá voda, z.s.

Pondělí, 28. prosince 2020

Stát podpořil přípravu projektové dokumentace na Model Zdoňov

Předmětem grantu je projektová příprava komplexního souboru opatření sloužících k obnovení hydrologického režimu území o rozloze 479 ha jako adaptace na klimatickou změnu, projednání dokumentace v povolovacím řízení a zasmluvnění dodavatele prací. Projekt bude vycházet z aktualizované studie proveditelnosti – Model Zdoňov, která byla zhotovena již v letech 2016-2017.

V rámci realizace by mělo být vybudováno celkem 71 tůní o celkové rozloze přes 20 000 m2 a 25 mokřadů o celkové rozloze přibližně 15 ha, zrevitalizováno 8 km niv malých vodních toků, využito (na vhodných místech přerušeno nebo vyvedeno na povrch) na 2 km odvodňovacích zařízení, vysázeno téměř 3000 stromů ve volné krajině a dalších dřevin rostoucích mimo les – všechna opatření synergicky a komplexně podporují snížení vlivu účinků sucha, povodní, eroze a podporují návrat biologické rozmanitosti do krajiny.

Souběžně se na Broumovsku rozbíhají další dvě studie proveditelnosti podle metodiky Živá krajina na území o celkové rozloze téměř 60 km2. Zájem o práci lokálních koordinátorů Živé vody projevila řada obcí napříč republikou. Tým Živé krajiny iniciuje a pomáhá stavět týmy, ladit smlouvy.

Kdo z vás che pomoci více, bude mít už brzy možnost finančně přispět na naší činnost Živé krajiny a Živé vody v chystané veřejné sbírce.

Kdo má zájem pomoci napřímo vstoupením do týmu lokálních koordinátorů pro Živou krajinu ČR a navrhnout podle našeho know-how nápravu krajiny u vás doma, nalezne potřebné informace a přihlašovací formulář zde www.spolecneprotisuchu.cz.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)