Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Stavitelský kroužek stavebnice Merkur zve k účasti
banner

Stavitelský kroužek stavebnice Merkur zve k účasti

Mirka Soldánová, foto archiv MSM

Středa, 18. října 2023

Stavitelský kroužek stavebnice Merkur zve k účasti

V Muzeu stavebnice Merkur vznikl díky letním táborům organizovaným Místní akční skupinou Stolové hory kroužek pro děti. Děti budou pokračovat ve stavění známé stavebnice i v průběhu roku. Stavitelský kroužek se koná každý čtvrtek od 15 do 17 hodin a dosud jsou volná místa.

Příměstské tábory pod záštitou MAS Stolové hory se v červenci a srpnu konaly v Náchodě, Hronově, Polici nad Metují, Žďáru nad Metují a v Machově. Na děti čekal program zaměřený na sportovní dovednosti, zábavné objevitelské hry nebo pobyt v přírodě se zvířaty.

V Polici nad Metují se dva tábory konaly přímo v prostorách Muzea stavebnice Merkur. Martina Frydrychová, vedoucí těchto turnusů podotýká: „Letošní a historicky první příměstské tábory v muzeu byly pro nás velkou výzvou. Chtěli jsme dětem ukázat úžasnou stavebnici s cílem, aby si ji také zamilovaly.“ Během dvou týdenních turnusů tak na třicet dětí nejen z Police nad Metují, ale i blízkého okolí vedoucí seznámilo s procesem výroby stavebnice. Malí táborníci měli možnost nejen přihlížet, ale dokonce se i zapojit do výroby – například při kompletaci stavebnice. Po celý týden tvořili ze stavebnice, ať už podle návodu nebo podle vlastní fantazie. „S radostí jsme sledovali jejich pokroky. Šroubky a matičky v pátek už nikomu nezpůsobovaly trápení,“ dodává s úsměvem Frydrychová.  

Stavebnice Merkur tak byla dětem představena jako stavebnice s bohatou a dlouhou historií, zábavná hračka, ale třeba i jako prostředek k vědeckým objevům. Děti měly jako jedny z prvních možnost vyzkoušet si řízení a ovládání mCar 01 - vlajkovou loď Merkur robotik pomocí aplikace skrze mobilní telefon. Součástí programu táborů byla i návštěva virtuální dílny, ve které společnými silami děti postavily legendární rypadlo. Stavba ve virtuálním světě jim pomohla uvědomit si mnohem rychleji základní principy stavby a používání různých délek šroubků.

„Náplň všech devatenácti táborů byla pro děti opravdu skvěle připravená, vedoucí kombinovali hry, poznávání, ale i odpočinek,“ doplňuje koordinátorka příměstských táborů Tereza Hanušová z MAS Stolové hory. Toto ukazuje i další program tzv. stavebnicových táborů. Děti si od mnohdy často náročného stavění musely odpočinout, a to se povedlo. Navštívily například polické koupaliště, kde si pod vedením plavčice vyzkoušely záchrannou akci přímo v bazénu. Vyzkoušely si edukačním program Muzea Náchodska Jak se žilo v chalupě, Starou školu – Dřevěnku nebo poznaly polický klášter.

A jak dopadla mise letní láska ke stavebnici Merkur v Polici nad Metují? „Zakládáme kroužek, děti si samy o něj řekly. Každý týden tak budeme rozvíjet právě všechny aktivity, které jsme si s dětmi díky příměstským táborům vyzkoušeli. Věříme, že na kroužek děti dorazí třeba i s tatínkem nebo dědečkem a budou společný čas trávit právě u nás s legendární stavebnicí Merkur,“ zve Frydrychová.

Kroužek probíhá každý čtvrtek odpoledne. Koncept kroužku je nastaven tak, aby se mohly zapojit děti různého věku a různého stupně manuální zdatnosti i třeba za pomoci tatínků a dědečků. Stavět lze podle návodu nebo podle vlastní fantazie. Bližší informace předá vedoucí kroužku Luboš Matěna na telefonním čísle 735 969 467. Místa jsou ještě volná, tak využijte možnost strávit příjemný čas se svými potomky nad věhlasnou stavebnicí.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)