Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Sto padesát králů a královen

Sto padesát králů a královen

B. Fialová, foto I. Patrná, M. Mráz, K. Voláková

Neděle, 14. ledna 2024

Sto padesát králů a královen

Dneškem končí Tříkrálová sbírka, největší dobročinná a dobrovolnická akce svého druhu v Česku. Na celém Broumovsku vyrazilo na pomoc potřebným přes sto padesát dětí a desítky dobrovolníků. Ještě dnes, 14. ledna, můžete sbírku podpořit na Charitativním Tříkrálovém koncertě v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Polici nad Metují.

„Lidi byli nadšení, hlavně ti starší, že děti přijdou a potěší je zpěvem. Velice štědří byli například v domově důchodců,“ řekla Katka Voláková z Římskokatolické farnosti v Polici nad Metují, která je neoficiální koordinátorkou sbírky na Policku. Pečetění pokladniček však mají na starost v posledních letech obce samotné, tedy ve vesnicích, kde je obecní úřad. Například na Bezděkově, Adršpachu nebo v Bukovici. 

„Dohromady jsme měli asi dvacet pokladniček. Z toho co vím, tak lidé dávali hodně dětem koledu, ale přispívali i do pokladniček. Měli jsme trošku strach, že neobsáhneme všechny úseky, ale měli jsme i nadšené skupinky, které chodili víckrát,“ řekla Katka Voláková s tím, že každá oblast si sbírku organizuje podle svých možností. Na Policku se chodilo v celém časovém rozmezí, kdy sbírka v Česku probíhala, tedy od 1. do 14. ledna. „Nejvíce se chodilo 6. ledna, ale i tento pátek ještě chodila skupinka a dnes máme v polickém kostele Tříkrálový koncert chrámového sboru. Proto ještě taky nevíme, kolik se vybralo,“ dodala organizátorka. 

 

Štědřejší než loni 

Kasičky už mají naopak spočítané v Teplicích a Adršpachu. A můžou být spokojení. Vybralo se přes 60 tisíc korun, což je o 10 tisíc víc než v loňském roce. “Hlavní koleda byla v sobotu, kdy bylo poměrně pěkné počasí, ale se dvěma skupinkami jsme šli ještě v neděli, kdy už začaly mrazy. Lidé koledníky vítají a čekají na ně, což nás jako organizátory velmi těší. Jedna stará paní nám večer smutně volala, že koledníky nezastihla, i když je čekala. Protože byla ještě jedna skupinka na trase, ještě se u ní zastavila,” řekl Martin Mráz za organizátory sbírky v Teplicích a Adršpachu, kde na trasu vyrazilo 9 králů a 13 královen. 

V Broumově vyrazilo všech 74 dětí v sobotu 6. ledna. Ráno se setkaly v broumovském kostele svatého Petra a Pavla a pak s písničkou a poselstvím dobré vůle vyrazili všemi směry. Podle organizátorů se letos zúčastnilo velké množství malých dětí z prvních a druhých tříd. „Většinu z nich, zcela vysílených, museli rodiče vyzvednout již v poledne. Snad proto se skupinky nedostaly do všech domácností, kde na ně čekali,“ říká broumovská koordinátorka Tříkrálové sbírky Ilona Patrná.  Celkem se v Broumově a okolí vybralo přes 183 tisíc korun, což je ještě o pět tisíc víc než v loňském roce.

Peníze zůstávají v regionu. Oblastní charita v Náchodě díky nim podporuje zejména pečovatelskou službu, podporu rodin a osob v nouzi, pomoc starým, nemocným a znevýhodněným lidem. Část peněz se přitom každoročně vrací do Broumova. „Podporujeme z toho zejména hospicové služby, když chce někdo zemřít doma, abychom mu to mohli umožnit. Také přispíváme dětem třeba na lyžařské kurzy, kdysi jsme přispívali i na obědy, ale to už není potřeba,“ vysvětluje Ilona Patrná a říká, že se každý rok snaží sbírku nějak vylepšovat. „Chci slíbit, že příští rok budeme mít víc zapečetěných pokladniček, aby byly připravené i pro ty, co přijdou na poslední chvíli,“ dodává a zároveň vyzývá ty, kteří přemýšleli o tom, že se zapojí jako dobrovolníci, aby neváhali. Skupinky dětí letos musely kvůli nedostatku průvodců chodit po čtyřech i pěti. Doprovodné osobě musí být víc než patnáct let a během koledy se prokazuje průkazkou sbírky. 

Obce, které se rozhodnou ke sbírce připojit, by se podle Katky Volákové měli ideálně ozvat už v listopadu. „My máme spíš problém, že nemáme dostatek dětí. Vydatně nás podpořili skauti, chodily tři skupinky vlčat a světlušek, ale většina z těch, co chodili minulá léta, už odrůstají a malých dětí moc není,“ říká. 

 

Nemáte video? 

Pokud vás nezastihli koledníci doma a nedostanete se ani na Tříkrálový koncert, můžete darovat online nebo pomocí dárcovské SMS. Informace najdete na oficiálních stránkách Tříkrálové sbírky.  A pokud jste náhodou natočili při koledování video se zpěvem písně My tři králové, můžete se zúčastnit soutěže o sluchátka, mobilní telefon nebo rodinnou vstupenku do Arcibiskupského paláce v Olomouci. Soutěž trvá do konce ledna, informace najdete také na stránkách sbírky. 

Největší dobročinná sbírka v republice příští rok oslaví čtvrtstoletí své existence. Každoročně se do její organizace zapojí více než 70 tisíc dobrovolníků, kteří do kasiček vyberou desítky milionů korun. Například v roce 2020 to bylo přes 130 milionů, za celou dobu existence sbírky už 1,5 miliardy korun.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)