Studenti teplické hotelovky se učí v Itálii!
V květnu 2015 se 25 studentů ze Střední škola hotelnictví a společného stravování v Teplicích nad Metují zúčastnilo, v rámci programu Erasmus + s názvem UČÍME SE V EVROPĚ registrovaného pod číslem 2014-1-CZ01-KA102-000018, vzdělávacího programu podle pravidel ECVET - STŘEDOMOŘSKÉ SPECIALITY v italském Cesenatico.
.jpg)
Pracovním jazykem studentů v Itálii byla angličtina. V rámci přípravy na stáž jsme žáky připravovali v základech italštiny, aby se domluvili v obchodě, v místní dopravě a při běžných denních činnostech. Některé žáky studium motivovalo a italštině se věnují dál, většina zůstala u angličtiny a získala velkou motivaci pro další studium.
Vzdělávací program byl upraven zvlášť pro číšníky, kterých odjelo 13 žáků a zvlášť pro kuchaře, kterých odjelo 12 žáků. Učební jednotka zahrnovala teoretickou i praktickou výuku. Na teoretickou přípravu žáci chodili do místní gastronomické školy. Číšníci si osvojili především typické pokrmy italské a středomořské kuchyně a naučili se znát základní potraviny pro výrobu. V Italské restauraci získali dovednosti z prostírání stolů a zakládání příborů podle místních zvyklostí. Komunikovali s hosty, vyřizovali jejich objednávky a servírovali hostům pokrmy.
Přesvědčili se, že každá země má jiné portfolio nápojů, které nabízejí svým hostům, že využívají jiná pravidla i při přípravě míchaných nápojů. V Itálii se totiž neodměřují ingredience odměrkou, ale počítají se tzv. "bubliny". Tuto techniku mají barmani natolik zvládnutou, že je i přes to, že nepoužívají dokonalá měřidla objemu, dostanou do nápoje správné množství požadované ingredience.
Moderní zařízení hotelu, restaurace i kavárny studenty spíše vystrašilo. Báli se, aby moderní stroje nepoškodili. Číšníci si dost rychle osvojili práci s kávovarem a po dalším proškolení nebyl problém používat myčku či leštičku na sklo nebo na příbory či další moderní technologie.
Kuchařskému řemeslu se jelo přiučit 12 žáků. Program se jmenoval stejně STŘEDOMOŘSKÉ SPECIALITY, ale byl více zaměřen na výrobu pokrmů. Žáci se naučili připravovat více než 50 různých středomořských specialit. Cvičili především přípravu ryb a mořských plodů. S tím se u nás moc nesetkávají. Učili se nakupovat čerstvé suroviny, předběžnou přípravu ryb, která zahrnovala hlavně vykuchání a odstranění všech nejedlých částí. Používání neznámých nebo v naší kuchyni méně používaných druhů zeleniny a ovoce umožnilo žákům poznat nové chutě i nové možnosti v přípravě jídel. Pod vedením italských kuchařů se používání různých technologických zařízení stalo hračkou.
Všichni stážisté zakončili vzdělávací program závěrečnou zkouškou, kterou všichni zvládli úspěšně. Kuchaři připravovali dva pokrmy. Jeden pokrm, který se v průběhu stáže naučili a druhý pokrm dle vlastní fantazie. Číšníci připravovali pracoviště pro příchod hostů, prostřeli stůl a obsluhovali hosty na svěřeném úseku. Kreativnějším úkolem byla příprava dvou porcí míchaného nápoje. Žáci volili koktejly pestré, barevné, krátké i dlouhé. Některé koktejly byly dokonce i na bázi kávy.
Velkým přínosem pro rozvoj sociálních kompetencí bylo i aktivní trávení volného času. Ve volném čase vznikala nová přátelství, žáci se věnovali sportu, odpočinku, ale také dalším vzdělávacím aktivitám, které probíhali formou exkurzí. Velmi zajímavá byla exkurze do výrobny olivového oleje. Všem žákům se v Itálii líbilo, skoro všichni byli v zahraničí poprvé a rádi by se do Itálie vrátili.
Veronika Pušová, žákyně 1. M: "Italská kuchyně mi připadá velmi jednoduchá a zajímavá, ráda bych se v budoucnu vrátila do Itálie na delší dobu. Pracovat a naučit se vařit další jídla. Nejoblíbenější recept? Asi Špagety s mořskými plody a s peperonccini (olivový olej s chilli papričkami), posypané sýrem Parmazán."
Žáci, kteří se stáže zúčastnili, budou sdílet nově nabyté dovednosti při dnu otevřených dveří, Gastrodnu, který pořádáme dne 20. listopadu 2015 ve všech prostorách školy. Přijďte ochutnat jejich výrobky, určitě si odnesete zajímavý recept, prohlédnout si fotografie ze stáže a popovídat s účastníky.