Studenti z Teplic nad Metují se zapojili do gastronomické soutěže Svačina roku
Pět studentů Střední školy hotelnictví a společného stravování v Teplicích nad Metují se zapojilo do prvního ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Do soutěže se přihlásilo 97 studentů z 24 středních škol. Hlavní surovinou pro přípravu pokrmu je tuňák Rio Mare a krém Rio Mare Paté.
.jpg)
"Uzávěrka korespondenčního kola je 11. listopadu. Naši studenti teď dokončují své výrobky, finišují s receptem a uvidíme v pondělí, co nám podaří nafotit a odeslat," řekla Soňa Šrůtková, která má studenty v soutěži na starosti.
Gastronomická soutěž Svačina roku s Rio Mare je určená středním školám zaměřeným na gastronomii a stravovací služby. Odborným garantem soutěže a předsedou poroty je Mistr kuchař a medailista z Olympiády kuchařů v Berlíně Vladimír Picka, který popisuje téma prvního ročníku soutěže: "Úkolem je navrhnout a připravit rychlou, moderní a studenou svačinu. Soutěžící musí použít tuňáka Rio Mare nebo krém Rio Mare Paté jako hlavní surovinu. Pokrm musí být kreativní, chutný a využitelný jako svačina pro děti, žáky nebo studenty. U pokrmu budeme hodnotit celkový dojem, složení receptury, ekonomické hledisko, použitelnost a chuť."
První kolo soutěže je korespondenční. Soutěžící připraví a nafotí pokrm, který zašle společně s vyplněným průvodním listem. Ten musí obsahovat kalkulační list a technologický postup přípravy. Každý soutěžící může zaslat jeden recept. Odborná porota v čele s Vladimírem Pickou vybere 10 nejlepších, které postoupí do finálového kola.
V živém finálovém kole již budou účastníci připravovat pokrmy před odbornou porotou. Ve finále budou oceněni tři soutěžící. Jeden soutěžící obdrží zvláštní cenu dětské poroty. Autor nejlepší svačiny získá poukázku na nákup v hodnotě 10 tisíc korun.
"Spotřeba ryb a rybích produktů je u nás stále velmi nízká ve srovnání s jinými zeměmi. Kreativní soutěží chceme ukázat tuňáka jako lehký, chutný a zdravý výrobek pro obohacení stravy, který je vhodný pro přípravu svačin pro děti, žáky i studenty. Maso tuňáka obsahuje významné množství fosforu, důležitých vitamínů skupiny B a je cenným a bohatým zdrojem bílkovin," říká Petra Termerová, zástupce pořadatele soutěže Svačina roku s Rio Mare.
Deset finalistů vybere odborná porota do dvou týdnů. Živé finálové kolo proběhne začátkem prosince v Praze. Gastronomickou soutěž pořádá společnost Bolton Czechia, která v Česku a na Slovensku zastupuje oblíbenou značku tuňákových výrobků Rio Mare.