Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Suchý Důl se stal Vesnicí roku 2023 v Královéhradeckém kraji!
banner

Suchý Důl se stal Vesnicí roku 2023 v Královéhradeckém kraji!

Královéhradecký kraj, foto KHK

Úterý, 22. srpna 2023

Suchý Důl se stal Vesnicí roku 2023 v Královéhradeckém kraji!

Po jedenadvaceti letech zvítězila obec Suchý Důl znovu v krajském kole soutěže o Vesnici roku 2023. V loňském roce získal stejné ocenění Žďár nad Metují. Suchý Důl bude Královéhradecký kraj reprezentovat v celorepublikovém kole soutěže.

Obec Suchý Důl oslovila hodnotitelskou komisi precizně připravenou prezentací, ve které představila poutavou formou své aktivity včetně vize rozvoje obce. Součástí bylo také vystoupení spolků a místních farmářů, kteří odprezentovali své tradiční i netradiční akce jako jsou Suchodolské posvícení, traktoriáda s tradičním pondělním průvodem nebo historická módní přehlídka. Suchému Dolu se komplexní prezentací podařilo vyhovět všem kritériím, která by obec oceněná Zlatou stuhou měla splňovat.

„Soutěž Vesnice roku není jen o starostovi, místostarostovi a zastupitelstvu. Je to ocenění všech, kterým není život v obci lhostejný, kteří pro ni pracují a vynakládají nemalé úsilí, aby se nám tu dobře žilo. Velký díl patří všem spolkům, škole, podnikatelům a samozřejmě také občanům Suchého Dolu. Nemalou zásluhu na našem úspěchu má i bývalé vedení obce, kterému se podařilo v roce 2002 získat vítězství v krajském kole Vesnice roku. Jsem nesmírně šťastná, že jsme mohli na tento úspěch navázat,“ uvedla starostka Suchého Dolu Blanka Klímová.

O titul Vesnice roku se v Královéhradeckém kraji letos ucházelo 12 obcí. Odborná porota všechny navštívila a následně rozhodla o vítězi a dalších oceněných. „Soutěž Vesnice roku je obyvatele povzbuzující a dodává motivaci k aktivní účasti na rozvoji jejich obcí. Každý ročník odhalí v našem regionu obce s rozmanitou a pestrou paletou sportovního, společenského a kulturního vyžití, spolkového života nebo zvyklostí a tradic, ale také skvělými podmínkami pro podnikání či občanskou vybaveností. Děkuji a fandím všem obcím, které se do soutěže zapojily a vítězi krajského kola, dnešnímu hostiteli, držím palce i do toho celostátního,“ řekl u příležitosti předávání cen hejtman Martin Červíček.

Na druhém a třetím místě se umístily obce z jičínského okresu Bystřice a Tetín. Za péči o zeleň a životní prostředí získala Zelenou stuhu obec Světí, Oranžovou stuhu za spolupráci obce se zemědělským subjektem má Česká Metuje. Odborná porota ještě udělila Modrou stuhu za společenský život obci Libňatov v okrese Trutnov. Dalších šest zúčastněných obcí obdrželo cenu hejtmana.

„Ocenění v rámci soutěže Vesnice roku není jen symbolické, ale pojí se s ním také finanční ohodnocení, které pomůže obcím v jejich dalším rozvoji. Zlatá stuha znamená pro vítěznou obec milion korun. Finanční odměnu získávají i obce oceněné druhým a třetím místem, zelenou, bílou a oranžovou stuhou nebo některou z cen hejtmana,“ dodal krajský radní pro regionální rozvoj Adam Valenta.

Vítězná obec bude Královéhradecký kraj reprezentovat v celostátním kole, jehož výsledky pořadatelé oznámí na Jarmarku venkova v Luhačovicích 16. září.

Do soutěže Vesnice roku se každoročně mohou přihlásit obce vesnického charakteru (včetně statutu města a městyse), které mají do 7 500 obyvatel a zpracovaný strategický dokument rozvoje obce, program obnovy vesnice nebo program rozvoje svého územního obvodu. Obec se hlásí vždy jako celek.

Další informace zájemci naleznou na www.vesniceroku.cz.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)