Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Svatojiřská pouť připomene starodávnou tradici poutí
banner

Svatojiřská pouť připomene starodávnou tradici poutí

Kateřina Ostradecká, foto Michal Sedláček

Pondělí, 17. dubna 2023

Svatojiřská pouť připomene starodávnou tradici poutí

Ve dnech 21.–23. dubna se v Otovicích uskuteční druhý ročník obnovené Svatojiřské poutě. Bohatý program bude zahrnovat koncerty, procesí od kostela ke kostelu, tvůrčí dílnu, mši svatou i volnou zábavu pro děti a dospělé. 

Poutnický předprogram bude zahájen již v pátek 21. dubna v 17 hodin úklidem poutnické stezky v rámci Dne Země. Ve 20 hodin se pak program přesune do otovické Villy Strooikaas, kde se uskuteční koncerty kapel Kvadrata Supro a Audio Attaché. Hlavní program startuje v sobotu 22. dubna Svatojiřskou poutí z Otovic do Martínkovic. Poutníci se shromáždí v 10:30 u kostela sv. Barbory v Otovicích, kde zároveň proběhne komentovaná prohlídka kostela. V 11:00 se pak procesí vydá k martínkovickému kostelu sv. Jiří a Martina, kde ve 12:00 proběhne Mše svatá s doprovodem Clari Cantus. Po ní bude ve 13 hodin následovat vyprávění o pouti s paní Hannelore Erber a tvůrčí dílna na faře Hoprich. Od 14:00 do 18:00 pak na všechny zájemce čeká v Otovicích „Na písku“ doprovodný program a volná zábava pro děti i dospělé spolu s hudebním programem a občerstvením. V neděli 23. dubna v 10 hodin bude následovat úklid, kde bude vítán každý dobrovolník. Občerstvení zajištěno.

Obnovení dávné tradice se ujaly obce s podporou místních spolků a nadšenců z Martínkovic a Otovic v čele s Annou Smékalovou, Kristýnou Kvapilovou a Štěpánem Přibylem, pro které je význam poutě důležitý zejména v rovině přátelského sousedského setkávání a také v návaznosti na historický kontext přelomu 19. a 20. století. „S radostí můžeme i letos zvát k sousedskému setkání prostřednictvím Svatojiřské poutě. Po chystání loňského "zkušebního" a možná až nad míru euforicky očekávaného ročníku zbyla hlavně radost z naplnění myšlenky v dnešní době tak potřebného propojování lidí s cílem vzájemné empatie a pomoci. Myslím, že Anna, Kristýna i já vnímáme uvolněnou formu potkávání místních i poutníků vzdálenějších jako podstatný díl skládačky spoluutváření veřejného prostoru. Nyní již s napětím očekáváme predikci počasí a těšíme se na hojnou účast při druhém ročníku znovuobnovené Svatojiřské poutě – z Otovic do Martínkovic,“ říká Štěpán Přibyl.

Svatojiřská pouť je partnerskou akcí Broumova 2028, který kandiduje na Evropské hlavní město kultury. Hlavním tématem kandidatury je myšlenka kreativního poutnictví, které vybízí každého z nás k tomu, abychom aktivně a společně řešili výzvy dnešní Evropy.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)