Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Svatomartinská slavnost v Polici nad Metují
banner

Svatomartinská slavnost v Polici nad Metují

Spolek Apeiron

Čtvrtek, 28. listopadu 2019

Svatomartinská slavnost v Polici nad Metují

Na den svatého Martina se konala v Polici Svatomartinská slavnost, kterou pořádaly společně spolek Apeiron a Mateřské centrum MaMiNa. Vše začalo v 15 hodin v MaMiNě, kde byla pro příchozí připravena dílnička s výrobou koníka.

V 17 hodin se v klášterní zahradě objevil sám svatý Martin. Pozdravil příchozí a připomněl svou životní pouť, plnou pokory a pomoci bližním. Potom se vyšvihl na koně a následován svými spolubojovníky a dlouhým lampionovým průvodem se vydal setmělým městem k Muzeu papírových modelů. Tam na všechny čekalo překvapení v podobě vystoupení členů spolku historického šermu Antares, kteří předvedli svoje umění v boji s hořícími loučemi a meči.

V pondělí 11. listopadu odpoledne bylo zdarma pro všechny otevřeno Muzeum, výstava sběratelů v Zeleném domečku a kavárna K(r)afárna. Ve stánku se nabízelo svařené víno a čaj, MaMiNa nabízela svatomartinské rohlíčky a samozřejmě nemohla chybět nabídka svatomartinských vín.

A protože svatý Martin není jen o oslavě a vítání zimy, ale celý jeho život je spojen s pomocí bližním, tak po celý den v rámci slavnosti a den následující, probíhala v Muzeu potravinová sbírka. Všechny darované potraviny byly následně předány Potravinové bance v Hradci Králové.

Díky technické závadě proběhl lampionový průvod ve tmě – skutečně nerozsvícené lampy pouličního osvětlení neměly s průvodem nic společného. Na jednu stranu ve tmě krásně vynikly zapálené pochodně Martinových družníků a rozsvícené lampiony v průvodu, na druhou stranu někteří prostě bohužel Martina na bílém koni neviděli.

Sluší se poděkovat těm, kteří pomohli s celou Svatomartinskou slavností. Městská policie Police nad Metují, SDH Velká Ledhuje, Vladimír "Hendrix" Kalvach, Helena Rubáčková a Scheiley a v neposlední řadě spolek Antares.

Svatomartinská slavnost proběhla s finanční podporou Města Police nad Metují a MAS Stolové hory – realizátor SCLLD.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)