Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Svoboda slova a tisku v totalitě a v demokracii
banner

Svoboda slova a tisku v totalitě a v demokracii

René Herzán

Úterý, 29. října 2019

Svoboda slova a tisku v totalitě a v demokracii

Diskuse s Pavlou Holcovou, ředitelkou Centra investigativní žurnalistiky. Městské divadlo Broumov, 1. listopadu v 17:30 hodin.

V pátek 1. listopadu začnou vzpomínkové akce pořádané k výročí 30 let od Listopadu ’89. V 16 hodin bude na náměstí zahájena výstava Pocta broumovským pamětníkům, kterou připravila organizace Post Bellum a představí medailony pamětníků z Broumovska, kteří poskytli svá svědectví pro projekt Paměť národa.

Od 16:30 hodin naváže ve výstavní síni Staré radnice vernisáž výstavy Listopad ’89 v archivních dokumentech. Výstava je sestavena z tiskovin, prohlášení a Informačních servisů, vydávaných v období listopadu 1989 – března 1990, kdy docházelo k politické, společenské, kulturní a hospodářské proměně tehdejšího Československa. Vystaveny budou také výtisky dobového denního tisku, který nejlépe ilustruje dobu počátků znovunabyté svobody.

V rámci otevření výstavy se uskuteční od 17:30 hodin v Městském divadle v Broumově diskusní večer s investigativní novinářkou a zakladatelkou Centra investigativní žurnalistiky Pavlou Holcovou na téma svobody slova a tisku, úlohy novinářů v totalitní a svobodné společnosti. Pavla Holcová a její Centrum patří do mezinárodní sítě investigativních novinářů a podílela se na řadě kauz, jako bylo například odhalení korupce ázerbajdžánského prezidenta.

Spolupracovala se zavražděným slovenským novinářem Jánem Kuciakem a nadále je aktivní v rozplétání mafiánských praktik nejen na Slovensku. Jako jediná česká novinářka dostala přístup ke zdrojovým informacím kauzy známé pod názvem Panama papers a zabývá se dlouhodobě působením balkánských a italských mafií na našem území.

Pavla Holcová pohovoří o investigativní práci, metodách rozkrývání politických a ekonomických organizovaných zločinů, informování veřejnosti a spolupráci s bezpečnostními a justičními orgány státu. Vzhledem k šíři záběru, který Centrum investigativní žurnalistiky má mezinárodně, bude možné se dozvědět informace nejen z českého a slovenského prostředí, ale rovněž o fungování politických a ekonomických mafií v prostředí globalizovaného a internetově propojeného světa. Diskusi bude moderovat Patr Bergmann.

Výstavu Listopad ’89 v archivních dokumentech a diskusní večer s Pavlou Holcovou připravil Institut regionální paměti ve spolupráci s městem Broumovem.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)