Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Tepličtí hasiči slaví 150 let
banner

Tepličtí hasiči slaví 150 let

Michaela Mašková, foto archiv SDH Teplice nad Metují

Čtvrtek, 13. června 2024

Tepličtí hasiči slaví 150 let

V sobotu 15. 6. odpoledne proběhnou v Teplicích nad Metují oslavy 150 let od založení SDH Teplice nad Metují. Oslavy jsou spojeny s výročím 75 let od založení místní skupiny Českého červeného kříže a 105 let od založení Československého červeného kříže.  

Sbor dobrovolných hasičů Teplice nad Metují slaví 150 let od svého založení, dnešní jednotka čítá včetně dětí na 80 členů. Letošní oslavy se váží ke vzniku jednoho z místních historických sborů, který byl založen v roce 1874. Podle Hany Dziuby, organizátorky oslav a jednatelky SDH Teplice nad Metují, existovaly v minulosti v Teplicích nad Metují jednotky tři: Dobrovolní hasiči Horní Teplice, Teplice-střed a Dolní Teplice. „Je třeba si uvědomit, že v tomto období byli hasiči všude. Automobily nebyly, hasiči tak museli být v každé vesnici – v Dědově, v Javoru, ve Zdoňově, v Bohdašíně, zkrátka všude byly hasičárny a jednotky,“ říká Hana Dziuba a upozorňuje, že dnes už si neumíme představit, jakým způsobem se kdysi hasily požáry. „Ještě dříve se hasilo jen kbelíky. Kvůli žáru se však k hořícím objektům nedalo dostat příliš blízko, takže co hořelo, to také většinou shořelo,“ dodává. K určitému zlepšení došlo až s příchodem prvních stříkaček, které se chystají tepličtí hasiči předvést na náměstí. „Díky hadici už bylo možné dostříkat vodu na oheň, ale zase bylo potřeba hodně lidí s kbelíky, aby jí dodali vodu. Vývoj je tedy obrovský,“ upozorňuje Hana Dziuba na to, kam se hasičské vybavení dnes posunulo.

Oslavy začnou ve 13 hodin mší svatou v kostele sv. Vavřince, po níž bude následovat slavnostní průvod k soše sv. Floriána, patrona hasičů. Hned poté začne na pódiu na náměstí oficiální zahájení, kterého se kromě představitelů města Teplice nad Metují zúčastní hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček, ředitel územního odporu východ HSZ plukovník Josef Hanek a další hosté. V rámci slavnostního zahájení budou předána ocenění zasloužilým členům hasičského sboru i přidána slavnostní stuha na prapor teplických hasičů. „Chystáme se také slavnostně představit náš almanach, který dal dohromady jeden z našich členů.,“ říká Hana Dziuba.

 

Koněspřežná, parní a moderní technika

Velkým tahákem oslav bude dozajista volná prohlídka hasičské techniky. „Největší raritou bude samozřejmě naše historická koněspřežná ruční stříkačka, která je plně funkční,“ upozorňuje Hana Dziuba na možnost zažít v akci starou hasičskou stříkačku, která je během roku vystavena za sklem vedle teplického Infocentra. „Lidé budou mít příležitost zažít, jak se kdysi hasilo. Za pomoci veřejnosti a kbelíků se bude plnit káď, aby stříkačka mohla stříkat,“ dodává Hana Dziuba.

Druhou raritou bude parní stříkačka, kterou na oslavy dovezou hasiči z SDH Klatovy. „Tato stříkačka je vážně unikátní, neboť se účastnila hašení požáru Národního divadla v Praze,“ upozorňuje Hana Dziuba. Ve stříkačce se prý musí nejprve zatopit, aby vznikla pára a dokázala stříkat vodu.

Milovníci současné moderní techniky pak jistě ocenění možnost prohlédnout si šestikolku z HZS Broumov, či výškovou techniku polských hasičů z OSP Mierozsów. „Přijedou také kolegové z Meziměstí, kteří disponují autem značky Volvo. Všude v okolí mají totiž všichni hlavně Tatry,“ říká Hana Dziuba.

Ohně se na teplickém náměstí pravděpodobně nedočkáme. Hasiči se s největší pravděpodobností chystají zapálit pouze olej na pánvičce, aby předvedli jeho správné hašení, i když Hana Dziuba nevylučuje možnost překvapení na poslední chvíli. Čeho bude přítomno hodně, bude voda. Kromě koněspřežné a parní stříkačky, které ji budou stříkat, se chystají do akce také mladí hasiči. „Ti předvedou netradiční požární útok, který si mohli nacvičit také díky podpoře Královéhradeckého kraje. Opravdu bez té bychom nemohli fungovat tak, jak dnes můžeme,“ pochvaluje si Hana Dziuba krajskou podporu, která směřuje právě mladým hasičům a díky níž dosahují skvělých výsledků v požárním sportu.

 

Slaví i Český červený kříž

Svoji techniku představí na teplickém náměstí také Český červený kříž, jehož místní, teplická jednotka slaví v letošním roce 75 let od svého vzniku. Jak uvedla Petra Šilhánová Hajpišlová, předsedkyně Oblastního spolku Českého červeného kříže Náchod, návštěvníci se mají na co těšit. V průběhu oslav si budou moci prohlédnout vůz Škoda Popular typ 912 Sanita, jehož podvozek byl vyroben v letech 1937-38 a nástavby spadají do let 1939-42. „Tyto sanitky vznikaly takřka „na míru“ po jednotlivých kusech, dle požadavků zákazníků – v dané době nejčastěji Československého červeného kříže,“ upozorňuje Petra Šilhánová Hajpišlová s tím, že předváděný vůz byl rekonstruován z vraku podle dobových fotografií, neboť se žádný nedochoval.

Druhý vozem, který si návštěvníci budou moci prohlédnout, je vozidlo značky Mercedes-Benz, který byl ČČK věnován pro účely humanitární jednotky. Ta slouží jako druhosledová podpora integrovaného záchranného systému při mimořádných událostech a v okrese Náchod ji tvoří 10 kvalifikovaných dobrovolníků.

Stan ČČK najdou návštěvníci oslav před teplickou lékárnou, kde se bude prezentovat tradiční činnost ČČK – dárcovství krve, zdravotní poradenství, měření tlaku apod.  

 

Mažoretky i Queen revival

Kromě techniky a disciplín nebude na oslavách chybět ani kultura. Zpestřením programu by mělo být taneční vystoupení členů SDH Teplice, které si připravili speciálně na 150 výročí a vystoupení mažoretek ze spolku Suchodolských žen. Završením programu bude večerní koncert skupiny Prague Queen Revival a na závěr večera ohňová show manželů Janíkových, která se bude konat až za tmy po dvaadvacáté hodině a jenž slibuje ojedinělé prvky.

Řidiči, kteří se chystají přes Teplice nad Metují, se nemusejí obávat žádného dopravního omezení. Náměstí bude průjezdné, organizátoři však doufají v ohleduplnost projíždějících aut. „Doprava bude omezena zhruba na patnáct minut, než projde průvod od kostela k soše sv. Floriána a na náměstí,“ říká Hana Dziuba.

Ti, kteří přijedou autem, budou moci využít parkoviště u pošty, u ubytovny a odstavnou plochu u koupaliště.

 

Podrobný program ZDE.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)