Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Termín podání přihlášek na střední školy se blíží
banner

Termín podání přihlášek na střední školy se blíží

Michaela Plchová, foto archiv Gymnázium Broumov

Středa, 2. února 2022

Termín podání přihlášek na střední školy se blíží

Přesně měsíc mají před sebou žáci základních škol, aby se rozhodli, na jakou střední školu si podají přihlášku. Termín pro podání přihlášek je do 1. března. Královéhradecký kraj připravil pro žáky tzv. Oborovník, odkaz na něj najdete na konci článku.

Rozhodnutí se týká žáků pátých a devátých tříd. Každý žák si může v prvním kole podat dvě přihlášky na dvě různé školy, pokud už dříve v listopadu podal přihlášku na školy s talentovou přijímací zkouškou, mohl celkem podat přihlášky až čtyři. Pokud se žáci rozhodují mezi různými obory na jedné střední škole, podávají potom na tuto školu dvě přihlášky podle oborů a tím se jejich počet povolených přihlášek vyčerpá.

Jedním z kritérií pro přijetí na střední školy s maturitou (či maturitní obory) je zvládnutí tzv. jednotné přijímací zkoušky. Jsou zde určité výjimky – například tam, kde se provádí talentová přijímací zkouška se jednotné přijímací zkoušky nedělají, stejně tak u oborů se zkrácenou dobou studia. Ale třeba na gymnázia se sportovním zaměřením je potřeba zvládnout jak talentovou, tak jednotnou přijímací zkoušku. Pokud uchazeč podá dvě přihlášky do maturitních oborů, pak má právo konat jednotnou zkoušku dvakrát. Podá-li uchazeč jednu přihlášku, koná zkoušku pouze jednou. Do celkového hodnocení se pak uchazeči počítá ten lepší výsledek písemného testu.

Jednotná přijímací zkouška se koná z českého jazyka a literatury a žáci na ni mají 60 minut. Na matematickou část pak mají 70 minut. Výsledek zkoušky hodnotí Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání. Maximální hranice, které je možné v testu dosáhnout, je 50 bodů, spodní není stanovena. Tu určuje ředitel školy.

Další kritéria pro přijetí na střední školu stanovuje ředitel každé školy, určitě mezi ně patří zohlednění výsledků předchozího studia na základní škole. Výsledek jednotné přijímací zkoušky ovlivňuje přijetí na školu minimálně ze 60 procent. U sportovních gymnázií ze 40 procent.

U středoškolských oborů bez maturity a oborů s výučním listem se jednotná přijímací zkouška nekoná. O přijetí na školu rozhoduje zpravidla ředitel školy na základě předchozích výsledků vzdělávání na základních škole. V některých případech ovšem může ředitel přijímací zkoušky vyhlásit.

Královéhradecký kraj připravil pro rok 2022/2023 tzv. Oborovník aneb Kam na střední školu. Nabídku škol dalších zřizovatelů (školy soukromé a církevní) najdete na Školském informačním portálu Královéhradeckého kraje www.sipkhk.cz.

 

Termíny konání jednotné přijímací zkoušky

Čtyřleté obory vzdělání, včetně nástavbového studia:

1. termín – úterý 12. dubna 2022

2. termín – středa 13. dubna 2022

 Obory šestiletých a osmiletých gymnázií:

1. termín – čtvrtek 19. dubna 2022

2. termín – pátek 20. dubna 2022

 Náhradní termín pro všechny obory:

1. termín – středa 10. května 2022

2. termín – čtvrtek 11. května 2022

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)