Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Třídenní oslavy připravuje na srpen město Teplice nad Metují
banner

Třídenní oslavy připravuje na srpen město Teplice nad Metují

Michaela Plchová, foto archiv města TnM

Čtvrtek, 30. června 2022

Třídenní oslavy připravuje na srpen město Teplice nad Metují

U příležitosti 660. výročí od první písemné zmínky a 50 let od povýšení na město proběhnou v Teplicích nad Metují ve dnech 12. až 14. srpna oslavy.

„Je připraven bohatý kulturní, historický a vzpomínkový program, kterého se zúčastní také krajanské spolky a potomci bývalé majitelky Dolního zámku,“ upozorňuje starosta města Josef Bitnar. „Spolupráce s krajany nás zvláště těší, dlouhá léta s nimi nikdo nekomunikoval,“ dodává starosta.

Návštěvníci oslav se mají skutečně na co těšit. Celou akci zahájí v pátek 12. srpna vernisáž výstavy fotografií Adalberta Meiera Heimat / Domov, která vznikla ve spolupráci s Petrem Bergmannem. Připomeňme, že se jedná o výběr z kolekce starých skleněných negativů, jež byly již dříve náhodně nalezeny na půdě jednoho teplického domu. Výstava přibližuje život lidí v Teplicích nad Metují ještě před 2. světovou válkou. Připomenutím historie města na území bývalých Sudet bude také projekce dokumentu Ondřeje Valchaře Kde domov můj a výstava historických fotografií města. Všichni, které zajímá historie, mohou navštívit Ivanitskou poustevnu s kostelem Panny Marie Pomocné. Velkou šancí je návštěva Dolního zámku, kde návštěvníky přivítá na vernisáži výstavy rodinných fotografií paní Beate Baron, vnučka původní majitelky zámku.

Město Teplice nad Metují také pro návštěvníky připravilo možnost zažít návštěvu Teplických skal tak, jako tomu bylo v minulosti. Na sobotu 13. srpna a neděli 14. srpna je připraveno několik prohlídek s kostýmovaným průvodcem a hudebními zastaveními.

Dalšími místy, kam se člověk běžně nepodívá, jsou teplické teplé prameny, podle nichž bylo město pojmenováno. Společnost VAK zpřístupní tzv. okružák (prameny) a otevřou se také prostory stáčírny v majetku firmy Natura. Ta letos slaví třicetileté výročí své existence a při této příležitosti bude v sobotu veřejnosti otevřen vrt kojenecké vody a rovněž celý výrobní závod s výkladem. V areálu firmy bude pro návštěvníky připraveno občerstvení a atrakce pro děti.

Program teplických oslav je v pravdě bohatý. Obsahově historické akce budou doplněny divadelními představeními – v pátek proběhne v parku představení Strýček Harry, sobotní divadlo pro děti Krysáci a představení historického šermu. V kostele Panny Marie Pomocné na Kamenci budou mít návštěvníci možnost zažít zhudebněné verše poslední majitelky Dolního zámku Gertie Hampel-Faltis, v parku proběhne koncert Koletovy hornické hudby, dále zahraje Petr Kalandra Memory Band a v sobotu večer se návštěvníci mohou těšit na taneční zábavu s Adept Blues Bandem. Prezentovat se budou místní spolky a rodáci budou moci zavzpomínat při návštěvě teplické školy. „Na oslavy by si lidé opravdu měli vyhradit nejlépe celý víkend, určitě však celý den,“ říká na závěr Věra Prokopová z organizačního týmu.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)