Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Tříkráloví koledníci budou opět koledovat
banner

Tříkráloví koledníci budou opět koledovat

Michaela Plchová, foto archiv

Úterý, 3. ledna 2023

Tříkráloví koledníci budou opět koledovat

Již po třiadvacáté se koná Tříkrálová sbírka. V termínu od 1. do 15. ledna vyrazí po Broumovsku, stejně jako po celém Česku, koledovat skupinky malých koledníků. Tříkrálovou sbírku na pomoc potřebným pořádá Charita Česká republika a zapojit se do ní můžete i vy – ať už finančním darem či jako vedoucí skupinek.  

Právě v Broumově by se pomoc dospělých, či dospívajících nad 15 let právě nyní velmi hodila. „Bohužel nám onemocnělo několik vedoucích skupinek, a proto hledáme celkem sedm vedoucích. Může to být kdokoli, kdo je zodpovědný, starší patnácti let a mohl by se celý den věnovat dětem a obcházet s kasičkou,“ říká Ilona Patrná, která má v Broumově a okolí Tříkrálovou sbírku na starosti.

V Broumově se malí koledníci převlečení za tři krále vydávají na koledu v sobotu 7. ledna. Podle Ilony Patrné procházejí v podstatě celý Broumov, Křinice, Božanov i Martínkovice. V jednotlivých obcích už jsou domluveny skupinky koledníků, ale i tam by se hodil někdo další. „Nejlepší je, když chodí někdo přímo z místa, zvyšuje se tím jejich důvěryhodnost,“ vysvětluje Ilona Patrná.

Sraz koledníků je v 8 hodin ráno 7. ledna v kostele sv. Petra a Pavla na Kostelním náměstí v Broumově. Kromě požehnání děkana Martina Lanžiho se zde skupiny rozřadí a vedoucí dostanou průkazky. Z toho důvodu je třeba se nahlásit na vedoucího nejpozději den předem, aby byl čas průkazky vystavit. Průkazky, stejně jako zapečetěné kasičky jsou důležitým identifikačním znakem koledníků. Kasičky musejí být označené číslem a logem Charity ČR a vedoucí skupinky se musí na vyžádání prokázat průkazem. Údaje na průkazce musí souhlasit s údaji v průkazu totožnosti a každý dárce si může jejich průkaz totožnosti vyžádat. Číslo průkazky pak souhlasí s číslem kasičky. Takto je možné rozeznat případné falešné koledníky.

Broumovská Tříkrálová sbírka probíhá téměř po celý den, na oběd se koledníci sejdou v Centru pro rodinu, kde je zajištěno občerstvení. Zhruba okolo 16 hodiny sbírka končí.

Tříkrálová sbírka má už po třiadvaceti letech svoji tradici a každoročně se v ní vybere velká částka korun, která potom putuje na pomoc potřebným. „Lidé, kteří koledníkům otevřou, jsou vždycky milí, a do sbírky přispějí,“ dodává Ilona Patrná. Důležité je, že vybrané peníze se rozdělí tak, aby podpořily potřebné v regionu a místě, kde se vybraly. Část z nich půjde pro Oblastní Charitu Náchod, která jimi podpoří Charitní pečovatelskou službu, Domácí hospicovou péči, Dům na půli cesty a Sv. ANNA Domov pro matky s dětmi. Asi dvacet procent se vrací přímo na Broumovsko, kde se peníze rozdělí podle potřeby. „Mám spojení se školami, sociálními službami, s Centrem pro rodinu… Je-li někdo potřebný a není jiná šance na pomoc, pak jsem schopná mu danou potřebu uhradit. Nesmí to být dluh,“ vysvětluje Ilona Patrná, jak pomoc funguje. Podle ní se kupovaly například zdravotní pomůcky jako je naslouchátko, doplněk k polohovací posteli, zvedací pomůcky atd, či se hradily dětem různé školní kurzy jako je plavání apod.

V Polici nad Metují probíhá Tříkrálová sbírka od 2. do 8. ledna, skupinky koledníků můžete tedy potkat v celém týdnu. Záleží vždy na tom, jak se domluví. „Většina bude však zřejmě chodit v pátek a v sobotu,“ říká Kateřina Voláková, která má sbírku pod polickou farností na starosti. Pod tuto farnost spadá ještě Pěkov, Hlavňov a přilehlé obce – Žďár nad Metují, Bukovice, Suchý Důl, Petrovice, Machov a Česká Metuje. V nich však probíhá sbírka pod patronací obecních úřadů. V Polici nad Metují, v Pěkově a Hlavňově bude letos chodit celkem 21 tříkrálových skupinek. „Dvaadvacátá pokladnička je statická, vždycky ji necháváme v knihkupectví u Kohlů pro lidi, kteří chtějí přispět a nejsou zrovna doma.

Podle Kateřiny Volákové je zatím nemocnost vedoucích nepostihla, chybějí spíš děti. „Chodí maminky s dětmi, děti však odrůstají a nemají už o koledování takový zájem. Nastává pak situace, že koledníků je málo. Pokud by se někdo chtěl ještě přidat, budeme samozřejmě rádi. Každého koledníka bereme,“ dodává Kateřina Voláková.

Kontakty pro všechny, kdo by se chtěli přidat: Paní Ilona Patrná (Broumov) - 775 288 718, paní Kateřina Voláková (Police nad Metují) – 607 644 008.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)