Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Trojí požehnání Broumovsku
banner

Trojí požehnání Broumovsku

P. Martin Lanži, děkan ŘKF Broumov

Úterý, 8. června 2021

Trojí požehnání Broumovsku

V sobotu 5. června dopoledne celebrovali v kostele sv. Michaela Archanděla ve Vernéřovicích děkovnou mši za zdar částečných oprav některých svatostánků z broumovské skupiny kostelů pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka, OP a arciopat břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek, OSB.

Mše sv. se účastnila ve velkém počtu farní rodina, široká odborná a laická veřejnost nejrůznějších profesí, ale i dva významní podporovatele Broumovska poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský a poslanec parlamentu ČR a vicehejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bělobrádek. Na začátku bohoslužby požehnal nejstaršímu z celé sakrální skupiny právě kardinál Duka, na jejím konci pak udělil pamětní listy pražského arcibiskupa manželům Jiřímu a Ludmile Krupičkovým za mnohaletou službu kostelníků ve vernéřovickém kostele, paní Alžbětě Uhnavé za stejnou službu v ruprechtickém kostele, emeritnímu varhaníkovi na Broumovsku ing. Vladimíru Hrubému za více než půl století varhanickou službu na Broumovsku a emeritnímu stavebnímu technikovu ing. arch. Janu Slavíkovi za rovněž mnohaletou práci při obnově jedinečného sakrálního souboru.

Druhému opravenému kostelu sv. Jakuba Většího v Ruprechticích požehnal během bohoslužby litanií k sv. Josefovi benediktinský aricopat Siostrzonek, který v roce 2018 požehnal ve stejném kostele i začátku celé rozsáhlé rekonstrukci obou kostelů.

Poslední požehnání pak udělil během litanií ke Všem svatým královéhradecký biskup Jan Vokál v srdci současné rozsáhlé broumovské farnosti, v děkanském kostele sv. Petra a Pavla v Bromově. Všechny tři bohoslužby majestátně doprovázel sbor Cantores cantant zbor ZUŠ Fr. Kmocha v Kolíně pod vedením rodáka z Božanova Jakuba Hrubého.

Kostely ve Vernéřovicích a v Ruprechticích jsou opraveny z grantu IROP v celkové výši 32 mil. Kč, přičemž nejrozsáhlejší práce proběhly na kostele sv. Jakuba v Ruprechticích v celkové částce 22 mil. Kč (střecha, fasáda, odvodnění, vitráže, částečně mobiliář, elektroinstalace). Na kostele sv. Michaela archanděla proběhly práce za 8 mil. Kč (fasáda, odvodnění, okna, částečně mobiliář). Zbylé výdaje jsou za administraci projektu, nákupy služeb, či pořízení vybavení.

Na děkanském kostele probíhá kontinuálně několik oprav už mnoho let. Nejmarkantnější je kompletní výměna střešní krytiny, která probíhala v letech 2012 – 2020 a stála bez mála 8 mil. Kč. Další opravy v součtu za 3,5 mil. Kč proběhly na varhanách, elektroinstalaci a mobiliáři.

Zcela jistě se těšíme z nových střech a fasád zmiňovaných kostelů. Na druhé straně ani zdaleka nejsme u konce. Obnova mobiliáře bude znamenat další desítky milionů korun. K tomu je nutné pečovat i o další kostely rozsáhlé broumovské farnosti.

Všem, kdo se jakýmkoli způsobem podíleli na onom velkém děkovném dni, a že jich nebylo málo, patří upřímné Pán požehnej!

Foto Veronika Adamová

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)