Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Turisté, kde jste?
banner

Turisté, kde jste?

Adéla Paprskárová, foto archiv SDMB

Pondělí, 31. července 2023

Turisté, kde jste?

Hlavní turistická sezóna je v plném proudu. Každý z nás potká za den alespoň jedno auto s cizí poznávací značkou. Adršpašské skály v období letních prázdnin praskají ve švech a jenom díky online rezervačnímu systému vstupenek a parkování lze obcí normálně projet a u vstupu se netvoří fronty. Ale co ostatní místa na Broumovsku?

Po době, kdy celý svět sužovala nemoc covid-19, se opět cestovní ruch rozjel naplno. Běžný člověk to ani nepocítí, cestuje jako dřív a užívá si plnými doušky volný čas. A lidé, kteří v cestovním ruchu pracují? Velká většina z nich je na rozpacích.

Nebavme se teď o chování jednodenních výletníků, ale zaměřme se na vícedenní návštěvníky. To jsou ti, které region potřebuje. Počet lůžek na Broumovsku každým rokem roste, což je pozitivní zpráva. Chování běžného návštěvníka se však rapidně změnilo. A myslím, že toto potvrdí nejeden provozovatel ubytování. Týdenních pobytů je jako šafránu. Lidé začali preferovat prodloužené víkendy nebo pouze víkendy. Pobyty na jednu noc nejsou výjimkou. Nedej bože, když návštěvník pobyt zruší pár dní před jeho začátkem. Ptáte se proč? Existuje mnoho důvodů. Lidé šetří, nejistota na trhu s energiemi v součtu s mírou inflace se projevuje na výdajích jednotlivých domácností. Případně preferují dovolenou u moře, která už není cenou tak vzdálená od tuzemské dovolené. Přesná data budou známa až v roce 2024.

Region Broumovsko svou rozmanitostí dokáže oslovit širokou škálu návštěvníků. Lidé často využívají i dovolené mimo sezónu. Méně turistů i nižší mimosezónní ceny mohou být lákadlem na jarní či podzimní odpočinek mimo bydliště. Navíc, Broumovsko z pohledu cyklisty má také něco do sebe.

Výše zmíněný trend nepotkal jen Broumovsko. V celém Česku lze pozorovat změnu chování návštěvníků. Jednoznačné řešení neexistuje. Pomoci lze marketingem – cílenou propagací Broumovska v celé republice i u sousedů, o což se neustále usilovně snaží Společnost pro destinační management Broumovska. Připravovanou podzimní kampaň rozšiřujeme operativně i na konec léta. Věříme, že naše snaha přiláká ještě nerozhodnuté návštěvníky v závěru prázdnin.

Potěšující však zůstává, že se lidé na Broumovsko neustále rádi vracejí. Je to zásluhou nejen krás Broumovska ale i všech poskytovatelů služeb, jejichž nabídka, vstřícnost a celkový přístup k návštěvníkům se neustále zlepšuje.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)