Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Turisté strávili na Broumovsku v průměru 3,77 dní

Turisté strávili na Broumovsku v průměru 3,77 dní

K. Muchová, D. Duda, foto archiv SDMB

Čtvrtek, 28. prosince 2023

Turisté strávili na Broumovsku v průměru 3,77 dní

V hlavní turistické sezóně letošního roku navštívilo Broumovsko více než 535 tisíc návštěvníků. Společnost pro destinační management Broumovska přináší přehled návštěvnosti v datech.

Královéhradecká krajská centrála cestovního ruchu si v rámci projektu „Podpora rozvoje cestovního ruchu v Královéhradeckém kraji“ nechala zpracovat analýzu návštěvnosti jak celého Královéhradeckého kraje, tak i jeho jednotlivých turistických oblastí. Data, která byla shromážděna mobilním operátorem, jsou za měsíce červen až září, tedy za hlavní turistickou sezónu. Jak to s návštěvností dopadlo na Broumovsku a co nám vlastně analýza ukazuje?

Analýza návštěvnosti se zaměřuje na rozdělení návštěvníků na domácí a zahraniční a také na turisty a výletníky. Pro vysvětlení: turistou se ve zkratce rozumí člověk, který v daném území přenocuje jednu a více nocí a výletník přijíždí do destinace pouze na několik hodin a nepřespává zde. Data nám říkají, že letos v červnu až září navštívilo Broumovsko přes 535 tisíc návštěvníků, z toho 289 tisíc z Čech a 246 tisíc cizinců. Z celkového počtu návštěvníků bylo 78 procent výletníků a „pouze“ 22 procent turistů. Dále z analýzy vyplývá, že téměř 82 procent všech výletníků byli návštěvníci z Polska, z nichž většina navštívila Adršpašsko-teplické skály.

Pokud se podíváme na to, jak dlouhý pobyt turistů byl, dozvíme se, že v průměru na Broumovsku strávili 3,77 dnů, přičemž celorepublikový průměr se pohybuje kolem 3,59 dnů. Za zmínku jistě stojí i to, že v Královéhradeckém kraji zůstávají turisté v průměru 4,12 dnů, což je hned po Karlovarském kraji nejvíce z celé České republiky. O to, aby se z výletníků stali turisté, strávili zde delší dobu, přinesli do regionu větší finanční prostředky a v neposlední řadě, aby nenavštívili pouze Adršpašsko-teplické skály, ale vydali se i na méně známá místa, usiluje Společnost pro destinační management Broumovska o.p.s.

Ze získaných dat vyplývá, že návštěvnost se po covidových letech opět zvedá a je možné, že letošní rok bude z hlediska turistiky jedním z nejsilnějších. Pro porovnání uvádíme počet návštěvníků z roku 2022, kdy na Broumovsko za celý rok zavítalo 565 tisíc návštěvníků.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)