Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • V Broumově a okolí vyrazí do ulic malí koledníci
banner

V Broumově a okolí vyrazí do ulic malí koledníci

Michaela Plchová, foto archiv Charity ČR

Středa, 5. ledna 2022

V Broumově a okolí vyrazí do ulic malí koledníci

Od 1. do 9. ledna probíhá po celé zemi Tříkrálová sbírka. Každoročně ji pořádá Charita Česká republika, uskuteční se již po dvaadvacáté. V letošním roce se vrací do ulic po roční pauze.

V Broumově a okolních obcích proběhne v sobotu 8. ledna. Koledníci mají sraz v 8 hodin ráno u kostela sv. Petra a Pavla. „Zde bude nejprve požehnání koledníkům a podle počtu skupinek se rozptýlíme po Broumovsku. Dětí bude dost, ale ještě by se nám hodili nějací dospělí vedoucí skupinek,“ říká pan farář Lanži. Je to tedy výzva pro všechny, kdo by se chtěli sbírky zúčastnit. Skupinky se poté vydají do Broumova, Martínkovic, Křinic a Božanova. Vybaveni jsou průkazem Charity a zapečetěnou kasičkou s jejím logem.

Koledníci přinášejí lidem poselství milosrdné lásky a tradičně žehnají domu, jehož obyvatelé přispěli do sbírky. Ono známé K+M+B napsané křídou nad dveřmi domů však nejsou – jak si mnozí myslí – počáteční písmena jmen Tří králů, nýbrž Boží požehnání. Latinské Christus Mansionem Benedicat v překladu znamená „Kriste, požehnej toto obydlí“.

Vzhledem k současné pandemické situaci, budou koledníci setrvávat pouze přede dveřmi domů. Loni se sbírka však vůbec uskutečnit nemohla, proběhla pouze v on-line formě. Přesto se v celém Česku podařilo vybrat 81,5 milionů korun, v roce 2020 to bylo 130 milionů korun. Vybrané finance pomáhají lidem v nouzi, a to přímo v místě, kde se vybraly.

Lidé, kteří by chtěli do Tříkrálové sbírky přispět a nedostanou se k nim koledníci, mohou – stejně jako v loňském roce – využít on-line sbírku na stránkách trikralovasbirka.cz a pomocí variabilního symbolu darovat přímo konkrétní pobočce Charity. V našem regionu sbírku zastřešuje Charita Náchod, na jejích stránkách se lze dočíst, kam jdou vybrané finanční prostředky. Mezi jinými je to například azylový dům Sv. Anna Domov pro matky s dětmi, či azylový Dům na půli cesty. Charita Náchod též umisťuje pokladničky, do nichž lze přispět, jedna z nich je v papírnictví v Polici nad Metují.

To, že část vybraných peněz zůstává přímo v místě, kde byly darovány, potvrzuje koordinátorka sbírky na Broumovsku Ilona Patrná: „Ve chvíli, kdy se mi ozvou místní sociální pracovníci, že mají nějakého potřebného člověka, na něhož se nevztahují žádné dávky, obracím se na Charitu Náchod. Ta případ přezkoumá a využití peněz většinou schválí. Jedná se o částky do 5 tisíc korun.“ V místě, je tedy použito okolo 20 procent vybraných peněz. Paní Patrná dále vyjmenovává konkrétní příklady pomoci: „Pořizovali jsme například naslouchátko pro důchodce, lůžko pro postiženého hocha, lyžařský výcvik pro sirotka, či obědy pro děti v sociálně slabších rodinách. V jednom případě jsme dopláceli částku za elektřinu pro mladou rodinu, aby se nemusela vystěhovat z domova. Pro některé rodiny pořizujeme i materiální pomoc jako plíny, sunar, jídlo…“

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)