Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • V Chrámových stěnách opět zahnízdili sokoli

V Chrámových stěnách opět zahnízdili sokoli

Michaela Plchová, foto archiv

Pondělí, 20. března 2023

V Chrámových stěnách opět zahnízdili sokoli

Od pátku 17. 3. je uzavřena část Teplických skal v okolí Chrámových stěn.

Agentura ochrany přírody a krajiny v České republice uzavřela část Teplických skal, konkrétně okolí Chrámových stěn. Jedná se o tradiční úsek, který bývá v posledních letech vždy na jaře uzavřený, neboť je to oblíbená lokalita pro hnízdění sokola stěhovavého. Jedná se o úsek o vzdálenosti 200 m od skalního útvaru Chrámové stěny včetně úseku modře značené turistické cesty na turistickém prohlídkovém okruhu v Teplickém skalním městě v úseku od Malého chrámového náměstí okolo Chrámových stěn ke skalnímu útvaru Herynek. Zákaz platí až do odvolání, což bývá v případě úspěšného vyvedení mláďat zhruba na konci dubna. Ostatní úseky Teplického skalního města jsou veřejnosti přístupné.

Sokol stěhovavý s oblibou hnízdí také na dalších místech na Broumovsku – například na Ostaši. Je tedy pravděpodobné, že uzavírky se objeví i na dalších místech.

Sokol stěhovavý patří mezi ohrožený druh díky používání pesticidů v zemědělství a v polovině minulého století téměř vymizel. Na Broumovsko se vrátil až okolo roku 2000, počet jeho hnízd pomalu roste, ohroženým druhem však zůstává i nadále.

Zda se sokolům podaří mláďata vyvést z hnízda záleží na řadě faktorů, ohrožují je útoky jiných dravců, často se stávají například obětí výrů velkých. Také vyrušování od lidí dokáže dospělé sokoly od hnízda natrvalo odehnat. Počet úspěšných hnízdění je tak každý rok jiný. Například v loňském roce se podařilo vyvést rekordní počet mláďat – dokonce nejvíce za posledních 70 let, rok předtím nevyvedli sokoli mládě žádné.

V některých letech měli návštěvníci skal příležitost nahlížet do sokolích hnízd pomocí velkého dalekohledu spolu s komentovaným výkladem, je možné, že i letos se taková příležitost naskytne.

Více informací ohledně uzavřených oblastí poskytne Správa CHKO Broumovsko.

 

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)