Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • V Polici nad Metují vyroste nová ulice
banner

V Polici nad Metují vyroste nová ulice

Michaela Plchová, foto archiv P.n/M.

Úterý, 18. ledna 2022

V Polici nad Metují vyroste nová ulice

Na vymezeném území by mohlo vzniknout až 18 rodinných domů.

Zastupitelstvo města Police nad Metují schválilo změnu územního plánu č. 4, na jejímž základě bude možné pokračovat v přípravě území pro výstavbu rodinných domů v lokalitě nové ulice Větrná. Tato ulice by v příštím roce měla vzniknout na volných plochách nad ulicí Smetanova. V rámci změny územního plánu byla projednána větší intenzita zastavění plochy, než bylo plánováno původně podle územního plánu města z roku 2014. Nakonec tak bude možné v lokalitě v budoucnu postavit až 18 rodinných domů. Tento počet nepokryje plně poptávku, jaká nyní po pozemcích k výstavbě rodinných domů ve městě je, ale s ohledem na růst cen stavebních prací, inflační vlivy, zvyšování úroků hypoték a přitvrzování pravidel pro poskytnutí hypoték očekáváme mírné ochlazení zájmu o pozemky. „Cena pozemků není v tuto chvíli přesně stanovena. Při výpočtu základní ceny budeme vycházet z konečných nákladů na výstavbu infrastruktury přepočtených na 1 m2 parcely. Již nyní ale odhadujeme, že cena rozhodně nebude nižší než 1000 Kč/m2,“ říká místostarosta města Jiří Škop.

Město předpokládá, že by k prodeji pozemků přistoupilo poté, co získá stavební povolení pro výstavbu sítí dopravní a technické infrastruktury, přičemž s největší pravděpodobností bude prodej parcel probíhat formou elektronické dražby. „Prodej bude avizován v souladu se zákonem o obcích – to je ve formě záměru prodeje na úřední desce úřadu. Vedle této procesní povinnosti však chceme potenciální zájemce informovat i dalšími informačními kanály jako jsou web města, Facebook, mobilní rozhlas, Polický měsíčník a výlepové plochy. Zájemce, kteří se na nás obrátili již v minulosti, obešleme přímo,“ vysvětluje místostarosta Škop a dodává: „Důležitou skutečností totiž bude vlastní forma prodeje, a pokud například budeme organizovat prodej prostřednictvím elektronické aukce, bude třeba, aby se zájemci mohli na tento nový způsob dostatečně připravit a seznámit se s jeho podmínkami a pravidly.“

O tom, jak bude celá ulice vypadat, respektive, jaká budou pravidla pro výstavbu nových domů, bude ještě jednat rada města. „Celá ulice je již od počátku koncipována odlišně od předchozích ulic, přičemž již od počátku pečlivě komunikujeme s architektem, který má velké zkušenosti s podobnými projekty v jiných městech a obcích. Hledáme přiměřené řešení, které by ponechalo stavebníkům určitou volnost, ale které by zároveň chránilo architektonické a urbanistické hodnoty v území a do budoucna tak zajišťovalo kvalitu bydlení v dané lokalitě,“ upřesňuje místostarosta Škop. Některé podmínky, jako jsou tepelně technické požadavky, nebo například povinnost vsakování dešťových vod již dnes vyplývají přímo ze stavební legislativy. Město bude dále regulovat maximální výšku zástavby, maximální zastavitelnou plochu pozemků, počet podlaží i barevnost domů: „Rovněž není naším zájmem povolit v dané zóně srubové stavby,“ říká místostarosta Škop a shrnuje celý koncept nové ulice: „Vedle regulativů pro stavebníky je naší snahou ulici koncipovat tak, aby její přirozenou součástí byla uliční zeleň a vody z povrchů byly v maximální možné míře vsakovány.“

Dnes se nad ulicí Smetanova rozléhá plocha zemědělské půdy, celý prostor se nazývá Klůček. Nabízí se tedy otázka, kde se výstavba nových domů, které jsou jistě potřeba, zastaví. „Postupné zastavění celého Klůčku jistě není naší záměrem. Na straně jedné vnímáme, že se jedná o kvalitní zemědělské pozemky, kde je maximálně účelné zachovat zemědělskou produkci. Na straně druhé jsme limitováni řadou infrastrukturních staveb, které zatěžují dané území (vedení vysokého napětí, vedení vysokotlakého plynovodu, vedení nadregionálního vodovodu). Je pravdou, že v rámci projednávání změny územního plánu ještě budeme usilovat o vymezení nových zastavitelných ploch nad ulicemi Slunečná a Wihanova, neboť na území města nemáme jiné možnosti, kam rozvoj individuální výstavby směřovat. Ovšem, pokud by tato možnost prošla, věřím, že se jedná o poslední plochy v této části obce,“ říká místostarosta Škop.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)