Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • V Rožmitále byla vysvěcena kaple nejznámějšího z českých světců sv. Jana Nepomuckého
banner

V Rožmitále byla vysvěcena kaple nejznámějšího z českých světců sv. Jana Nepomuckého

René Herzán

Středa, 2. září 2020

V Rožmitále byla vysvěcena kaple nejznámějšího z českých světců sv. Jana Nepomuckého

V sobotu 29. srpna byla vysvěcena kaple sv. Jana Nepomuckého v Rožmitále u statku č. p. 33, kterou na vlastní náklady opravil Jaroslav Dvořák. Mši svatou věnovanou rodině Dvořákově celebroval děkan broumovské farnosti Martin Lanži a farář z Nového Hrádku Jindřich Tluka. Kaple byla zasvěcena jednomu z nejznámějších českých světců - sv. Janu Nepomuckému.

"Ať jste kdekoli v Evropě, severní i jižní Americe, to je moje osobní zkušenost, dokonce i v jedné jezuitské misii v Paraguai je socha Jana Nepomuckého. Takže žádný Jára Cimrman, ani kterýkoli z prezidentů nebo hokejistů a jiných sportovců, ale Jan Nepomucký je nejznámějším Čechem po celém světě," řekl během mše Martin Lanži.

Martin Lanži ještě připomněl kostel sv. Jana Křtitele, který stál na Janovičkách u Broumova. "A tak jsme rádi, že v tomto našem nádherném kraji, kde je mnoho sakrálních staveb, a kde stál už kostel, který padl za oběť komunistického režimu, vznikla nová kaple, renovovaná v 21. století, díky osobní účasti, ochotě a zájmu. Někteří z vás pamatují svatojánské poutě, které právě u kostela na Janovičkách bývaly. Žehnám tedy tomuto malému skromnému a zároveň velkému dílu. A bude už na nás, jestli se za rok tady opět setkáme."

O vnitřní výmalbu se zasloužil Přemysl Volf. V čele, na místě bývalého oltáře, dominuje socha sv. Jana Nepomuckého s holubicí nad hlavou, ve výklenku vpravo je Panna Marie, vlevo "letecký" pohled na kapli a statek s andělem, který podle slov autora symbolizuje ochranu tohoto místa. Hvězdná obloha v klenbě kaple nabízí myšlenku Immanuela Kanta: "Jen dvě věci mne naplňují úžasem. Hvězdné nebe nade mnou a mravní zákon ve mně." Při vstupu do kaple každý vzhlédne nad prosklené dveře, kde je latinský nápis "Non nobis Domine sed Nomini Tuo da gloriam", což volně řečeno znamená "Ne naše jméno oslav, Pane, ale své jméno."

Přítomen byl i starosta Martínkovic Jaromír Jirka: "Jarda Dvořák pochází z Martínkovic, jeho syn u nás bydlí, máme tedy k sobě blízko. Je dobře, že se taková památka opravuje, protože, i jak říkal pan děkan Lanži, je jich na Broumovsku hodně, ale ne všechny jsou v dobrém stavu. Každý, kdo něco takového udělá, tak to regionu něco přinese. Nemyslím, že by to tu houfně navštěvovali turisti, ale už jen když jdou kolem, tak je to fajn."

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)