V teplické hotelovce se po téměř roční pauze opět soutěžilo
V pátek 3. prosince Střední škola hotelnictví, řemesel a gastronomie v Teplicích nad Metují pořádala den otevřených dveří, takzvaný GASTRODEN.
Akce je určena hlavně žákům ze základních škol, kteří se rozhodují, jakou střední školu si vybrat pro další studium. Ale také jejich rodičům, absolventům a vůbec všem přátelům školy. „V roce 2002 jsem tady končila studium. Dnes jsem přijela z Jaroměře se synem, který by sem rád v září nastoupil a vyučil se kuchařem,“ říká jedna z návštěvnic Michaela Vymetalová. „Škola se nám moc líbí, hodně se toho změnilo, vše je krásné a moderní,“ hodnotí školní areál nadšená absolventka.
Pro návštěvníky byl připraven zajímavý celodenní program spojený s prohlídkou školního komplexu. A samozřejmě nechyběly ani ochutnávky různých dobrot a laskomin, které pro hosty vytvořili tepličtí žáci. Jedna z učeben se například přeměnila v historickou kuchyni, kde se zároveň nabízely různé jednohubky. Zájemci si mohli také vyzkoušet food carving, což je originální kuchařská technika, při které se z ovoce nebo zeleniny vyřezávají různé tvary a ornamenty. Jinde se zase modelovaly z cukrářské hmoty figurky či růžičky nebo se zdobily vánoční perníčky. „Já jsem zde maturoval před třemi roky. Měl jsem to tady opravdu rád, a proto jsem se přišel podívat hlavně na bývalé učitele a jsem zvědav, co se tady změnilo,“ prozradil nám u výstavky historických kuchařských nástrojů František Škvrna.
Své umění po celý den na sále ve školní restauraci předváděli budoucí kuchaři a číšníci, kteří soutěžili a dokazovali tak své znalosti, schopnosti i zručnost před odbornou i laickou veřejností. Mladí barmani připravovali míchané nápoje. Kuchaři zase měli v popisu práce zvládnout originální a chutný zeleninový salát. Další soutěže probíhaly v učebnách školní budovy. Týkaly se například přípravy slavnostních tabulí k různým příležitostem.
Teplická hotelová škola se i přes nepříznivou koronavirovou situaci otevřela veřejnosti za dodržování všech protiepidemických opatření a přivítala řadu hostů, kteří mimo jiné obdivovali i šikovnost místních žáků. „Akce se vydařila. Ono pořádat něco podobného právě v této době, je sázka do loterie. Ale nám se to naštěstí povedlo také díky obětavé práci všech zaměstnanců. Žáci předvedli pěkné výkony a patří jim za to dík. Mnozí vystupovali před veřejností úplně poprvé,“ hodnotí Gastroden 2021 ředitelka školy Petra Jansová.