Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • V Teplických skalách vznikne nové infocentrum
banner

V Teplických skalách vznikne nové infocentrum

Michaela Plchová, foto archiv města TnM

Středa, 12. dubna 2023

V Teplických skalách vznikne nové infocentrum

Město Teplice nad Metují má hotový projekt nového informačního centra pro návštěvníky skal. Před hlavní sezónou se také otevře možnost on-line nákupu vstupenek.

Nové návštěvnické centrum bude stát mezi hotelem Orlík a teplickou školou Horegas („hotelovkou“). „Chceme nabídnout návštěvníkům skal větší komfort,“ vysvětluje starosta města Josef Bitnar a dodává: „O návrhu nového infocentra se jednalo už mnohokrát v minulosti. My jsme to teď vzali z jiného konce a výsledek se lidem líbí.“ Podle starosty už s návrhem byli seznámeni zastupitelé i majitelé sousedních pozemků a penzionů. Město myslí také na představení návrhu veřejnosti, proběhne setkání s obyvateli Teplic nad Metují.

Infocentrum je ve fázi hotového projektu a je podaná žádost o stavební povolení. Pokud vše půjde dobře, mohlo by být vyřízené do konce letošního léta. Stavba vyjde zhruba na 30 milionů a město řeší financování z dalších zdrojů.

Nové návštěvnické infocentrum má moderní dřevěný vzhled a je jednopatrové. Návrh vyšel z pražského architektonického ateliéru KAAMA. V přízemí by měla být prodejna vstupenek, propagačních předmětů a materiálů a hygienické zázemí. V prvním patře pak bude malá terasa s posezením venku a uvnitř multifunkční sál pro přednášky a projekce. Na místě původního vstupu do skal by měla vzniknout úschovna zavazadel a kol.

Proměnit by se měl celý prostor u vstupu do skal – spolu s novým infocentrem vznikne také nové parkoviště. Bude vybudován nový most přes Metuji a auta budou jedním vjezdem vjíždět a druhým výjezdem vyjíždět. Zamezí se tak hromadění aut na silnici u vjezdu na parkoviště. „Počítáme také s výsadbou stromů a celkovou kultivací prostoru,“ říká místostarostka Věra Prokopová. Více míst na parkování úpravou prostoru nevznikne, zůstane okolo 180 parkovacích míst.

Město Teplice nad Metují zatím neuvažuje o vytvoření rezervačního systému, jako funguje v Adršpachu, ani se k němu nechce připojit. „Jedinou novinkou, kterou nyní pro návštěvníky chystáme a která začne fungovat do zahájení hlavní sezóny v dubnu, je on-line nákup vstupenek. Zůstane však i možnost koupit si je na místě,“ upozorňuje starosta Josef Bitnar. Hlavním smyslem on-line prodeje vstupenek je urychlení odbavování návštěvníků. Přibude ještě jeden turniket a kdo bude mít koupenou vstupenku, projde snadno dovnitř na okruh. On-line vstupenky nebudou časově vázané.

Podle starosty Bitnara město zatím do rezervačního systému jako je v Adršpachu, nic netlačí, neboť návštěvnost v Teplických skalách je oproti Adršpachu přibližně čtvrtinová. Důvodem je větší náročnost a delší přístup ke skalám. „U nás se musí docela šlapat a do kopce,“ uzavírá místostarostka Věra Prokopová.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)