Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Vařit z lokálních surovin na Náchodsku je možné
banner

Vařit z lokálních surovin na Náchodsku je možné

Mirka Soldánová, foto Honza Bartoň

Sobota, 29. dubna 2023

Vařit z lokálních surovin na Náchodsku je možné

Ve středu 26. dubna se konala akce Od farmářů na talíř, kterou zorganizovala Místní akční skupina Stolové hory. Majitelé restaurací, kaváren, lokálních obchodů, ale i kuchařky ze školních jídelen navštívili dopoledne tři farmy, které produkují brambory, mák, med, sýry a mléčné výrobky. Ochutnávka všech výrobků byla na programu odpoledne. Špecle z konopné mouky a bylinek nebo hovězí ragú na černém pivu s čokoládou připravil k obědu pouze z místních surovin kuchař Jan Péter.

Základnou půldenního setkání byl Penzion a restaurace U Lidmanů v Machovské Lhotě. Třicítka účastníků se však hned ráno vypravila do České Metuje do ZD Ostaš. Mnozí prvně slyšeli, že toto velké zemědělské družstvo prodává žluté i červené brambory a mák ze dvora. Následně se skupina přesunula do Velkého Dřevíče, kde Jan Jirman představil, jak hospodaří s více než 200 včelstvy na Včelí farmě Dřevíč. Dopolední exkurze uzavírala prohlídka stáje na farmě manželů Hubkových, která je spojena s MiniMlékárnou Nízká Srbská. „Překvapilo mě, kolik kvalitních lokálních producentů v okolí máme a navzájem o sobě nevíme, takové akce jsou ohromným přínosem“, myslí si sýrařka Michaela Murková z malé mlékárny.

Návrat z exkurze do Machovské Lhoty znamenal jediné. Jídlo, jídlo a zase jídlo. Tato část proto začala obědem, ke kterému se podával hovězí vývar s bylinkovými špeclemi a hovězí ragú na černém pivu s čokoládou a jihočeská lepenice. Po obědě představily Mirka Soldánová z MAS Stolové hory a Martina Saláková Šafková z Královéhradeckého kraje podporu nejen dotačního charakteru pro malé živnostníky, ale také pro školní jídelny.

Poté se však už dostal ke slovu opět kuchař Jan Péter, jenž na třech pokrmech umě ukázal pro mnohé neobvyklé kombinace, ale především to, jak pracovat se surovinami a vyzdvihnout jejich chuť. Připravil i hovězí rump steak s makovou kaší, kávovou omáčkou se špetkou chilli a cibulovo-jablečným chutney. „Jídla byla absolutně luxusní a do detailů vyladěná. Nejvíc mě oslovila kombinace francouzského toastu s medem, slaným žervé, ovocem a chutney“, dodává Murková. Péter ukazoval přípravu tří jídel ve velkém sále přede všemi na pultu, který zapůjčila firma GastroTheo.

Během chystání jídel a degustačních porcí představili místní výrobci své produkty. Ke slovu se tak dostal Patrik Lamka z LamCafé, manželé Škodovi z Hospodářství u Špinky, Patricie Čížková z létajícího Ledhujského pivovaru, Aleš Jindra z KONOPRO, farmář Radko Kříž z bioBÝK. Ochutnali jsme pečivo z hronovského Jirkova pekařství, chutney a zavařeniny od Hany Horákové z Dobře zavařeno a bylinky dodalo Zahradnictví Antonín Kašpar z Náchoda. „Velice mě zaujala výroba konopné bezlepkové mouky a oleje u nás v kraji a jsem příjemně překvapena, že i u nás můžeme koupit bio zeleninu od místních farmářů z Hospodářství u Špinky“, dodává účastnice akce Eliška Kubíková, majitelka Bistra Pampeliška.

„Rád bych vysekl poklonu všem výrobcům, jejich suroviny, které jsem při vaření použil, byly opravdu kvalitativně nadprůměrné. Jsem v kontaktu s mnohými Italy, Francouzi, Maďary, již jsou na své regionální výrobky náležitě hrdí a mám ohromnou radost z toho, že se k nim můžu připojit“, tvrdí Jan Péter, kuchař z náchodské restaurace Úkáčko. Akce měla především za cíl propojit místní, mnozí se viděli poprvé a často neměli ani tušení, co všechno se v malém regionu vyrábí. „Myslím, že toto perfektně připravené setkání ocenili všichni zúčastnění. To, že se lidé poznají a sdílejí své příběhy je zásadní. Odrazí se to i na tom, že kuchař, který zná osobně člověka, jenž daný produkt vyrábí se k němu bude chovat jinak, bude si více vážit práce, kterou farmář nebo jiný výrobce odvedl,“ doplňuje Péter.

První setkání s názvem Od farmářů na talíř zajistila Místní akční skupina Stolové hory ve spolupráci s Celostátní sítí pro venkov.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)