Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Ve velkém, ale sousedsky. Takové byly polické oslavy 770 let
banner

Ve velkém, ale sousedsky. Takové byly polické oslavy 770 let

Jitka Smolíková, foto Michal Bareš

Pondělí, 18. září 2023

Ve velkém, ale sousedsky. Takové byly polické oslavy 770 let

V sobotu 16. září 2023 Police nad Metují oslavila své 770. narozeniny. Někdo by možná čekal, že takové výročí se oslaví třeba koncertem oblíbeného českého interpreta a místní si ho přijdou pouze užít. Police na to šla úplně naopak. 11 místních spolků, organizací a kulturních aktérů spojilo síly a pro více jak dva tisíce návštěvníků připravili pestrý program naladěný do sousedské pohody.  

Hned po poledni ožilo doslova celé město a rozzářené a rozehrané zůstalo až do večerních hodin. V místním klášteře, staré škole Dřevěnce, Muzeu stavebnice Merkur, Bezděkových sadech a přilehlých ulicích se odehrál pestrý program určený všem generacím.

Na Masarykově náměstí vyrostla dvě velká pódia, na kterých se střídaly místní kapely a interpreti, a večer zde došlo ke slavnostnímu aktu – založení časové schránky, do které celé odpoledne účastníci oslav vkládali svá přání a vzkazy určené polickým občanům z roku 2053. „Moc si vážíme toho, že se k oslavám připojili také hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček a arciopat Prokop Siostrzonek a i oni přispěli svým vzkazem,“ doplňuje k večernímu aktu starosta Police nad Metují, Jiří Škop. „Vzácným hostem oslav byl i Banskobystrický župan Ondrej Lunter.“

Večerní program byl již plně v režii hudebníků z Prima Jazz Bandu a Police Symphony Orchestra. „Jsme hrdí na to, že jsme z Police!“ popisuje vztah tělesa k „oslavenci“ jeho spoluzakladatelka, Petra Soukupová. „Je pro nás důležité ukazovat, že i na malém městě, jako je Police, mohou vznikat skvělé věci. A i když už doma hrajeme třeba jen jednou za rok, o to větší radost z toho máme!“ Na úplný závěr mohli návštěvníci shlédnout projekci promítanou na místní kostel, kterou do programu přispěl Řád benediktinů.

„Byla to úžasná jízda a nad očekávání povedená oslava! Sešlo se více jak dva tisíce lidí, místních i přespolních, kteří nadšeným potleskem odměnili všechny aktéry. Děkujeme všem – účastníkům i účinkujícím – byli jste skvělí,“ hodnotí oslavy polického výročí místostarosta Jaroslav Souček.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)