Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Věděli jsme, že zvítězíme
banner

Věděli jsme, že zvítězíme

Michaela Plchová, Královéhradecký kraj, foto archiv ŽnM

Pondělí, 6. června 2022

Věděli jsme, že zvítězíme

Žďár nad Metují se stal Vesnicí roku v Královéhradeckém kraji. Obec získala ocenění Zlatou stuhou a bude kraj reprezentovat v celostátním finále.

Žďár nad Metují získal v Královéhradeckém kraji první místo oceněné Zlatou stuhou. Kraj bude dále reprezentovat v celostátním finále, jehož výsledky budou vyhlášeny 17. září na Jarmarku v Luhačovicích. Podle odborné poroty dokázala obec zajímavou formou představit všechny hodnocené oblasti soutěže, jako je důraz na koncepční rozvoj, financování obce, spolkový a společenský život, podpora volnočasových aktivit, podnikání nebo péče o stavební fond, veřejnou zeleň a krajinu. Do soutěže Vesnice roku se v celé republice přihlásilo 175 obcí, v Královéhradeckém kraji to bylo celkem 13. Všechny obce navštívila odborná porota a poté rozhodla o vítězi.

Žďár nad Metují se soutěže Vesnice roku účastní zhruba už deset let, za tu dobu získal několik ocenění v podobě různobarevných stuh, jednou se umístil na druhém místě. „My jsme věděli, že zvítězíme,“ říká bez nadsázky starosta Žďáru nad Metují Pavel Šrubíř a dodává: „Víme, jak soutěž probíhá a umíme se připravit na to, co komise požaduje. Obec Žďár má co nabídnout – věnujeme se celému spektru věcí, ať už to jsou opravy sakrálních staveb, máme dostatečnou nabídku obecních bytů pro občany, fungující infrastrukturu v podobě pošty, restaurace, obchodu, školy, školky, nové hřiště, staví u nás vlak i autobus a koná se tu spoustu akcí… Je toho mnoho,“ vyjmenovává starosta Šrubíř důvody, proč obec v soutěži obstála.

„Radost máme z každého ocenění, ale musí se pro to něco udělat,“ říká starosta a dodává: „Čeká nás oficiální vyhlášení krajských výsledků. Bude to obrovská akce, která se bude konat u nás na návsi.“ Slavnostní předání všech ocenění se uskuteční 20. srpna ve Žďáru nad Metují za účasti hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka a zástupců všech oceněných obcí.

Žďár nad Metují bude Královéhradecký kraj prezentovat na celostátním finále. Podle starosty se jedná o profesionální prezentaci celé obce: „Podmínky jsou opravdu přísné, na prezentaci jsou vymezené přesně čtyři hodiny, komise nikoho nenechá čas přetáhnout. Prezentují se nahrané rozhovory z obce, pouštějí se záběry z dronů, je potřebná součinnost různých složek v obci – zemědělci, regionálního produktu atd. Vypracování prezentace zabere spoustu času a je to náročné,“ vysvětluje starosta. Podle něj má Žďár nad Metují šanci uspět i v celostátním finále právě vzhledem ke zkušenostem z předchozích ročníků soutěže. „Už třeba víme, že v soutěži jsou silné moravské obce, protože je tam velká pospolitost lidí, mají zažitější tradice než v našich regionech,“ uzavírá.

„S oceněním je spojené finanční ohodnocení. Zlatá stuha přinese do vítězné obce milion korun na další rozvoj a Královéhradecký kraj jí navíc přispěje na pořádání slavnostního vyhlášení. Finanční odměnu získají i obce oceněné druhým a třetím místem, zelenou, bílou a oranžovou stuhou nebo některou z cen hejtmana,“ dodává radní pro regionální rozvoj Adam Valenta.

Na druhém místě se umístily Dobřany z okresu Rychnov nad Kněžnou a Havlovice z okresu Trutnov. Odborná porota dále udělila bílou stuhu za činnost mládeže Ohnišovu (okres Rychnov n. Kn.). Za péči o zeleň a životní prostředí získalo zelenou stuhu Pohoří (okres Rychnov n. Kn). Oranžovou stuhu za spolupráci obce se zemědělským subjektem má Stračov (okres Hradec Králové). Dalších sedm zúčastněných obcí obdrželo cenu hejtmana.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)