Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Veřejnost je zděšena barvou omítky historické budovy

Veřejnost je zděšena barvou omítky historické budovy

René Herzán

Čtvrtek, 23. září 2021

Veřejnost je zděšena barvou omítky historické budovy

Do finiše se v Broumově blíží rekonstrukce svrchního pláště budovy, kde sídlí Policie České republiky, jejímž majitelem je Krajské ředitelství PČR Královéhradeckého kraje. Svoji barevnou podobu už má zadní a boční strana. Barva se však nelíbí části veřejnosti.

„Jak je možné, že ve 21. století, po jistě mnoha letech rozhodování a čekání na investiční příležitost, a to za veřejné peníze, dopustí někdo, aby oprava a nový vzhled veřejné budovy - a tentokrát s docela důležitou funkcí - Pomáhat a chránit! dopadla jako šmoulí domeček? Proč není k těmto investičním záměrům přizván odborník, který by uhlídal celkový urbanisticky přijatelný ráz centra města a jeho hlavní příjezdové cesty ve snesitelných mezích,“ ptá se rozhořčená Dáša Zbořilová a na sociálních sítích s ní řada dalších lidí souhlasí.

„Kdo rozhodl o barvě omítky nevím. Zřejmě projektant z krajského ředitelství. Ale určitě to koresponduje s určitým „stylem“, kterým policie jde už mnoho let a převládají šedá a modrá barva. Od určitého roku se všechny nové stavby či přestavby řeší těmito barvami. Je to něco jako logo policie. Hasiči mají všechno červené atd.“ uvádí vedoucí Obvodního oddělení Broumov npor. Ing. Daniel Šumpík.

Historii významných historických budov v Broumově nedávno zaznamenali v Ulitě a vznikly nové webové stránky. Zmínka je i o Vile Cölestina Klemta čp. 248: „Vila byla postavena na přelomu 19. a 20. století v historizujícím slohu. Pravděpodobným stavebníkem a jejím prvním vlastníkem byl Cölestin Klemt, obchodní ředitel firmy Schroll. Po skončení 2. světové války docházelo k postupným dílčím úpravám, které budovu průběžně ochuzovaly o její honosnou fasádu i další nenahraditelné architektonické prvky. Poslední úpravou byla přístavba předimenzovaného schodiště, která završila úplnou změnu původního rázu budovy. Nejdelší část své historie byla budova majetkem státu. V roce 1938 ji měla krátce ve správě Bytová péče zaměstnanců ministerstva vnitra v Praze, po okupaci Československa byla přidělena úřadu Reichsfiskus (státní pokladna tehdejšího Německa). Následně od roku 1953 vlastnilo dům ministerstvo národní bezpečnosti, které jej využívalo jako sídlo VB.“

„Pomáhat a chránit - slova, o které se tato instituce má starat jako o oko v hlavě. Forma a obsah by v tomto případě měly o to více korespondovat, vychovávat mladé lidi, kteří tady budou dál vyrůstat a odnášet si do života podvědomý obraz svého města, formovat i starší obyvatele, že tato budova má působit důstojně a spravedlivě. Pomáhat s osvětou i v tomto ohledu a chránit nás všechny před ničením dobrého vkusu, no nic takového mi šmoulí domeček nebude připomínat. Jen další zpackanou příležitost na mnoho roků. Tento svůj názor jsem napsala i vedení našeho města a budu ho veřejně šířit a s každým dítětem, které bude v mém dosahu, mluvit o důležitosti a funkcích veřejných budov. Dbát na to, aby děti znaly historii našeho města a aby - až vyrostou a převezmou další dějiny do svých rukou - byly k němu vlídnější,“ dodává ve svém prohlášení Dáša Zbořilová.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)