Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Více než 500 nadšenců sbíralo odpadky v našem okolí
banner

Více než 500 nadšenců sbíralo odpadky v našem okolí

David Hauschke, foto SDH Bukovice

Sobota, 30. dubna 2022

Více než 500 nadšenců sbíralo odpadky v našem okolí

Také vám vadí odpadky, které vidíte v přírodě s končící zimou? Pak jste se mohli opět zapojit do akce Uklízíme MASku.

Loni spolek MAS Stolové hory v průběhu pandemie koronaviru motivoval místní dobrovolníky individuálnímu úklidu, letos už však byla možnost uklízet společně. Proto byly osloveny místní školy, spolky ale i aktivní jedinci, zda by chtěli úklid svého okolí organizovat.

Díky finanční podpoře společnosti MycoMedica mohla MAS Stolové hory zajistit uklízečům pytle na odpad i rukavice. Luboš Pagač z firmy Stavby Pagač se pak postaral o odvoz odpadků.

Celkem se uklízelo na 11 místech po celém regionu a do úklidu se zapojilo více než 500 osob, z nichž velkou část tvořily děti z místních škol a školek. Děti uklízely symbolicky 22. dubna, kdy se slaví Den Země. Malí uklízeči se přiučili i tomu, jak se mají chovat v přírodě a kam mají vyhazovat odpadky. Do úklidu se zapojilo celkem 8 škol – ZŠ Stárkov, ZŠ Žďárky, ZŠ Pod Montací, ZŠ Náchod – Plhov, MŠ Bezděkov nad Metují, MŠ Česká Metuje, MŠ Bukovice a MŠ Alšova z Náchoda.

Úklid ve Stárkově přiblížila ředitelka zdejší základní školy Marie Seidlová. „Stárkov uklízíme každoročně, letos se zapojilo více než 50 žáků a odpadků byl celý vlek. Mezi kuriozity při úklidu určitě patří nalezený nárazník nebo poklice od auta,“ dodala Seidlová.

Kromě škol se zapojili i například dobrovolní hasiči z Bukovice nebo ze Zlíčka. Celkově bylo odvezeno více než 80 pytlů odpadků, a navíc spousta dalších odpadků byla roztříděna. Některé z nálezů se pak do pytlů vůbec nevešly, ať už se jedná o několik nalezených pneumatik nebo dokonce i koš na prádlo.

V průběhu dubna uklízeli i nadšení jednotlivci, kteří MAS Stolové hory informovali o místech svého úklidu. Všem uklízečům patří velké poděkování za to, jak se o své okolí starají. I příští rok MAS Stolové hory vyhlásí akci Uklízíme MASku, i když by bylo nejlepší, kdyby takové uklízecí akce nebyly vůbec potřeba.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)