Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Vižňov: Oprava kostela začne v létě
banner

Vižňov: Oprava kostela začne v létě

Bára Fialová, foto archiv Děkanství Broumov

Čtvrtek, 16. května 2024

Vižňov: Oprava kostela začne v létě

Po měsících nejistot, zda se podaří splnit podmínky Ministerstva pro místní rozvoj na finanční spoluúčast pro opravu barokního kostela ve Vižňově, může broumovské děkanství slavit. Kostel sv. Anny dostane už letos nový kabátek a mnohem víc. Oprava vyjde na 19 milionů.

„V případě Ruprechtic a Vernéřovic byla spoluúčast pro dotaci pět procent, u Vižňova je třicet. Jsou to vskutku přísná pravidla. Teď už ale máme příslib finanční podpory od Královéhradeckého kraje a Biskupství královéhradeckého a dotaci od Ministerstva pro místní rozvoj máme přiznanou. Finalizuje se příprava výběrového řízení na zhotovitele stavby a předpokládáme, že v červnu bude vyhlášení,“ potvrdil děkan Martin Lanži a dodal, že samotné práce na kostele nezačnou dřív než prvního srpna.

 

Investice za více než 130 milionů

V plánu je udělat fasádu, opravit věž a interiér včetně elektroinstalace. Zároveň se chystá rekonstrukce kazatelny, obnova části mobiliáře a hlavního oltáře, restaurování fresek. Děkanství bude teď shánět další peníze na opravu takzvaného falešného stropu. „Bylo by ideální to udělat při jedné špíně. Falešná klenba je velkým problémem zdejších kostelů. Jde o to, že strop, na který koukáme z kostelních lavic je jen rákos a omítka a je starý tři sta let. Takže praská a my musíme vymyslet, jak to fixovat,“ vysvětlil duchovní.  

Od roku 2007 se podle údajů farnosti do broumovské skupiny kostelů investovalo více než 130 milionů korun, z toho třeba právě ve Vižňově deset milionů. Díky tomu má kostel například novou střechu.

Kostel svaté Anny ve Vižňově byl postaven v letech 1724–1728 na objednávku opata broumovského kláštera Otmara Daniela Zinkeho podle architektonického návrhu Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Spolu s dalšími devíti kostely a poutní kaplí Panny Marie Sněžné od téhož architekta tvoří barokní soubor známý jako broumovská skupina kostelů. V lednu 2022 vláda České republiky rozhodla o její prohlášení za Národní kulturní památku.

 

 

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)