Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Voda zaplavila turistický okruh v Adršpachu
banner

Voda zaplavila turistický okruh v Adršpachu

Text a foto Michaela Plchová

Úterý, 22. února 2022

Voda zaplavila turistický okruh v Adršpachu

Vytrvalý noční déšť již podruhé během několika dní uzavřel turistický okruh v Adršpachu

Již podruhé během několika dní musel být turistický okruh v Adršpachu uzavřen. Poprvé se to stalo po vydatném celonočním dešti ve čtvrtek 17. února, kdy byl okruh zavřený i v pátek 18. února, podruhé v pondělí 21. února. Jak se psalo na facebookovém profilu Adršpašské skály, na tohle už holínky nestačí. Přesto si je natahujeme a vyrážíme ve společnosti Kateřiny Menšíkové z Turistického a informačního centra v Adršpašských skalách na obhlídku.

Na cestu se vydáváme od hlavního vstupu okolo po okraj naplněného jezírka/pískovny směrem ke gotické brance. Potok, který lemuje cestu se těsně drží ve svém korytě, na cestě je však patrné, že před několika dny tekla voda všude. Směrem ke gotické brance vody přibývá a v prostoru před ní se namísto široké cesty rozlévá jezero. Směle se jím brodíme. „Takovou záplavu přinesou vždy extrémní srážky, jinak to koryto potoka většinou pojme. Tentokrát to bylo způsobené tím, že roztál sníh a zároveň silně pršelo. Je to všechno dohromady,“ komentuje Kateřina Menšíková množství vody.

Prostupujeme skalní úžinou směrem ke Slonímu náměstí, voda se valí těsně pod okrajem chodníčku a je zřetelné, že oproti noci a ránu už trochu opadla. Namísto Sloního náměstí je však jezero, a to se opakuje ještě na mnoha místech až k malému vodopádu. Pískem pokryté cesty jsou zaplavené. „Chlapi v sobotu ve čtyřech čtyři hodiny naváželi na cesty písek, dusali, upravovali cesty a včera už zase hrnuli sníh. Největší škodou je tedy ten písek. Cesty se budou muset znovu opravit,“ vysvětluje dodatečně na pokladně prohlídkového okruhu Lenka Krecbachová, jaké škody na okruhu voda může napáchat.

Silný a hnědý proud malého vodopádu hučí do dálky, překvapivě však před ním není jezero. Potok už se tu vrátil do svého koryta. „Voda už zřejmě zase opadá. Po čtvrtečním dešti tu jezero bylo,“ říká Kateřina Menšíková a pomalu se vracíme zase zpátky do Turistického a informačního centra. U Čertova mostu míjíme skalní věž Krakonošův zub s vysoko usazeným zápisem o výši vody 23. června 1844. Dnes byla voda ve stejných místech v dopoledních hodinách zhruba pod kolena.

Turistické a informační centrum zůstává otevřené, trousí se sem jednotliví turisté. „Rezervaci jsme dnes museli zrušit jen dvěma lidem, nebyla tu ani žádná skupina. Ve čtvrtek a v pátek to bylo vždycky do deseti lidí a ve čtvrtek tu byla asi skupina do 30 lidí. Ti šli potom do Teplických skal, většinou je posíláme na Křížák nebo do Teplic. Navíc od nás dostanou vouchery, takže mohou přijet jiný den,“ vysvětluje Linda Krecbachová na pokladně prohlídkového okruhu.

Na otázku, kde se okruh zase otevře všechny ženy shodně odpovídají: „Nevíme. Až voda opadne. Většinou je to druhý den v pořádku, ale nesmí pořád pršet.“

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)