Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Vody bylo ve sklepě po kolena a pořád stoupala
banner

Vody bylo ve sklepě po kolena a pořád stoupala

Michaela Plchová, foto HSZ KHK a J. Štajerová

Pátek, 18. února 2022

Vody bylo ve sklepě po kolena a pořád stoupala

Silný vítr spolu s prudkým deštěm a tajícím sněhem přeměnil v noci ze středy na čtvrtek potůčky na řeky, voda se valila na mnoha místech v kraji po polích, silnicích a zaplavovala sklepy i zahrady.

Rušný den měli hasiči na krajském operačním a informačním středisku i profesionální a dobrovolné jednotky v terénu. „Ve čtvrtek 17. února po 6. hodině ráno se začínala množit oznámení na tísňovou linku o popadaných stromech, poškozených střechách, na některých místech zejména na Trutnovsku a Náchodsku bylo potřeba čerpat vodu ze zatopených prostor. Za včerejší den jsme k 17. hodině evidovali už skoro 400 událostí, nejvíce v okrese Trutnov, Jičín a Náchod,“ říká mluvčí hasičů Královéhradeckého kraje Martina Götzová.

Po celý den bylo na Broumovsku možné vidět mnoho přejíždějících hasičských aut. „Musel jsem volat na tísňovou linku, protože voda mi úplně zaplavila sklep domu, a to i přesto, že tam mám dva odvodňovací kanálky. Bylo jí ale tolik, že to nestačilo. Voda byla až po kolena a pořád stoupala,“ říká pan Carr z Horních Teplic, jehož dům stojí na svahu pod lesem a dodává: „Hasiči vodu sice odčerpali, ale sklep se hned zase začal plnit. Naštěstí mi nabídli, že mi mohou půjčit čerpadlo.“

V okrese Náchod zasahovali profesionální a dobrovolné jednotky hasičů u více než 70 případů. Například na silnici č. 14 mezi Náchodem a Horní Radechovou popadaly desítky stromů, na jejich odstranění pracovali během dopoledne profesionální hasiči z Náchoda a dobrovolní hasiči z Horní Radechové a Dolní Radechové. Vlivem intenzivních srážek došlo lokálně k zvednutí hladiny potoků a řek, na několika místech tak museli hasiči odčerpávat vodu ze zatopených prostor, v obcích také připravovali pytle s pískem.

Větší množství vody museli odčerpat hasiči v areálu firmy Continental v Horním Adršpachu, dále zjišťovaly jednotky čerpání z domovních prostor nebo komunikací ve Žďárkách, Polici nad Metují – Pěkově, Machově, Bezděkově nad Metují, Meziměstí, Dolním Adršpachu, Teplicích nad Metují a Broumově – Benešově.

Podle svědectví místních se silnice mezi Pěkovem a Bukovicí proměnila ráno v řeku. „Jel jsem zrovna pracovat do Lachova a projížděl jsem normálně řekou. Měl jsem strach, abych neutopil motor,“ popisuje svůj zážitek Tomáš Fultner z Hronova.

Pro někoho jsou podobné záplavy opakující se zkušeností. „U nás takto teče voda každý rok, jen ne v takové síle,“ říká Julča Štajerová z Nových Domků u Janovic. „Zajímavé na tom je, že voda teče nad chalupou, pod chalupou, zaplaví cestu i zahradu, ale chalupa je v suchu. Myslím, že naši předci měli dobře vypozorované, kde stavět,“ dodává.

Silný vítr má podle meteorologů foukat až do neděle. Vzhledem k silně zvýšeným hladinám vodních toků trvá výstraha před možným povodňovým ohrožením a hasiči celou situaci stále monitorují.

 

Za poskytnuté fotografie děkujeme HZS Královéhradeckého kraje a Julče Štajerové.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)