Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Výbuch v centru Broumova
banner

Výbuch v centru Broumova

Karel Franze

Pondělí, 31. května 2021

Výbuch v centru Broumova

Poklid pateční maloměstské noci, umocněný navíc covidovým útlumem, narušila osm minut po desáté hodině večerní mohutná detonace, která doslova otřásla základy domů přinejmenším v severovýchodní části Broumova. Znělo to, jako když při bouřce uhodí opravdu mimořádně silný hrom, při němž nadskočíte v křesle se slovy: Tak tohle ale byla šupa, to nám prásklo snad přímo do baráku.

Způsobený úlek byl ovšem o to větší, že žádná bouřka nebyla a ráně tak nepředcházela žádná předzvěst. První, co asi člověka napadlo, že snad někde musel bouchnout plyn, přičemž v duchu si již představil, že Broumov bude nejspíš zase o jeden dům chudší. Příjezd hasičů a policie s odbočením do Hradební ulice naznačil místo události. Naštěstí se ukázalo, že nic až tak tragického se nestalo. Nevybuchnul dům, nýbrž jen popelnice na rohu zadního traktu č.p. 94 na Kostelním náměstí. V řadě zde stojících popelnic byla právě jen jedna žlutá s plastovým odpadem totálně zdevastovaná, zjevně explozí čehosi uvnitř ní, neboť byla doslova na kusy roztržená, přičemž větší i menší úlomky z ní byly rozmetány do širokého okolí. Valná část z nich se zastavila o protilehlou, jedenáct metrů vzdálenou stěnu sakristie farního kostela a taktéž o zeď rohového domu č.p. 85. Ze skutečnosti, že úlomky rozbily tabulky okna do sakristie ve výši něco přes jeden metr lze odvodit, že z popenice musely vyletět kolmým směrem jako projektily. Takže o nijak banální záležitost nešlo.

Raději si nepředstavovat, kdyby v okamžik výbuchu šel někdo zrovna kolem. Laicky to lze klasifikovat jako čin obecného ohrožení, ovšem jak a zda vůbec událost vyhodnotí odpovědné orgány, uvidíme. Na stránkách broumovských hasičů se zatím objevila jen fádně znějící informace o „uhašení požáru odpadu v popelnici“ (navíc s mylným datem 22. 5.). Dle svědků však k žádnému hoření nedošlo, šlo opravdu čistě jen o explozi. Co však explodovalo?

U stěny farního kostela ležela krom celého popelnicového víka, úlomků a rozmetaného odpadu i kovová základní deska velkoplošného televizoru – i to mimochodem svědčí o síle výbuchu. Mezi přihlížejícími občany vznikla debata, jestli třeba nemohl explodovat právě tento u popelnic někým odložený televizor. Je ale otázkou, zda tam před výbuchem stál v neporušeném či v již rozloženém stavu. Na internetu lze vyhledat videa dosti děsivě explodujících televizorů, ovšem k výbuchu, zdá se, jim vždy musí být někým nějak pomoženo. Zda je možný samovolný výbuch od elektřiny odpojené televize, dokázal by jistě říci odborník. Jak již řečeno, vzhled roztržení popelnice nasvědčoval, že explodovalo něco přímo uvnitř ní, kdy poblíž ní, nebo možná přímo o ní opřený televizor pak explozi teoreticky mohl ještě zesílit.

K serioznímu textu závěrem humorné P.S.:

Přítomnost profláknuté dvojce ruských agentů Čepiga & Miškin alias Boširov & Petrov alias Popa & Tabarov v Broumově v inkriminovaný den výbuchu dosud nebyla prokázána, ale investigativně se na tom pracuje. Paní Jaroslava Čučkařová se domnívá, že oba agenty potkala v sobotu ráno v Lidlu, ovšem byli dokonale maskováni klobouky a rouškami. Její podezření zesílilo poté, co zde neúspěšně poptávali „pirógi“ a úspěšně „vódku“. U pokladny si navíc zakoupili dva výtisky deníku Demokracie, přičemž před prodejnou se pak názvu listu posmívali slovy „Děmokrácija – dětonácija!“ Poté si do novin vyrobili dvě nenápadné díry pro oči a s takto uzpůsobeným rozevřeným listem, předstírajíc že čtou, vydali se na náměstí, které čtyřikrát obešli. Paní Čučkařová jim byla stále v patách, ovšem když se na ni během pátého kolečka zprudka otočili se slovy „Što ty chóčeš?“ ulekla se a utekla. Zde tedy ruská stopa prozatím končí. Broumovská komise pro zahraniční styk však již do Kremlu zaslala nejostřejší nótu, načež Kreml odpověděl zařazením Broumova na seznam nepřátelských měst. EU vyjádřila znepokojení. O vývoji dalšího dění kolem případu vás budeme informovat.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)