Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Vyhlídka nad Machovem znovu zkrásní

Vyhlídka nad Machovem znovu zkrásní

Bára Fialová, foto Spolku přátel na městečku časopisu Nový čas

Neděle, 20. října 2024

Vyhlídka nad Machovem znovu zkrásní

Jmenuje se Krásná vyhlídka a když ji v 60. letech vybudoval Klub turistů, mohli se z ní návštěvníci hraniční hory Bor těšit nádhernými výhledy přes Machov na Broumovsko a Krkonoše. Kdo sem však zavítal v posledních letech, ví, že vyhlídka zarostla stromy. Machovský spolek Přátelé na městečku se proto rozhodl ji opravit. Kochat se výhledy tak bude znovu možné již příští rok.

„Krásná vyhlídka teď není krásná. Lidé po výstupu na vyhlídku zjistí, že je zbytečné tam chodit, protože odtud není vůbec nic vidět. Do toho zábradlí reziví, schodiště je rozviklané a opotřebované. Tak jsme si řekli, že pokud to bude v našich silách, rádi bychom vrátili vyhlídce půvab, který původně měla,“ říká Helena Martincová z Machova, členka spolku bývalých učitelů a úředníků, kteří si podle jejích slov krátí volný čas v důchodu veřejně prospěšnými akcemi a podporou komunitního života v obci.

 

Sháníme peníze i brigádníky

Přátelé na městečku nejprve sháněli informace o tom, jak se Krásná vyhlídka, která otevřela v roce 1970, budovala. Vyhlásili také veřejnou sbírku na darujme.cz/krasnavyhlidka, přispět na rekonstrukci se dá i hotově na úřadě Městyse Machov. Zatím se vybralo něco málo přes 50 tisíc korun, cílová částka je 100 tisíc. Spolek počítá s celkovými náklady asi 300 tisíc korun.

„Máme několik variant podle toho, kolik se nám podaří sehnat peněz. V tuto chvíli počítáme s takovou střední cestou, kdy vlastně opravíme původní konstrukci, která je mimochodem geniálně vymyšlená, a použijeme i stávající kotvy v pískovci,“ řekl Josef Martinec. Pozemek, respektive skála, na které Krásná vyhlídka stojí, patří Královéhradecké diecézi. Stejně jako lesy, které ji obklopují.

„S diecézí jsme domluveni na spolupráci s úpravou porostu. Stromy by se měly zkracovat již v nadcházejícím období vegetačního klidu. V příštím roce pak počítáme se samotnou rekonstrukcí,“ dodal Josef Martinec s tím, že Spolek bude vděčný i za dobrovolníky a brigádníky, kteří by chtěli pomoct fyzicky. Kovový materiál a nářadí na opravu totiž bude zřejmě nutné posledních strmých sto metrů lesem vynosit ručně.

 

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)