Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Vyrůstá do krásy téměř z popela
banner

Vyrůstá do krásy téměř z popela

René Herzán

Pátek, 14. srpna 2020

Vyrůstá do krásy téměř z popela

Titulek je trochu nadnesený, ale trochu pravdivý. Řeč je o rekonstrukci kaple sv. Jana Nepomuckého v Rožmitále u statku č. p. 33, kterou na vlastní náklady opravuje Jaroslav Dvořák.

"Nikdy jsem po nikom nic nechtěl, nechtěl jsem žádné dotace. Já opravuji kostely, na Hradecku jsme jich udělali už asi 10, takže vím, co to obnáší. Snažil jsem se, aby to bylo trochu do baroka, trochu do současné doby, ale hlavně, aby to bylo dlouho životný a pěkný, protože nevěřím, že by se po mně našel takový blázen," říká Jaroslav Dvořák.

A protože se rekonstrukce chýlí ke konci, je už známý termín vysvěcení. To se bude konat 29. srpna v 11 hodin. Přijede královéhradecký biskup Jan Vokál, samozřejmě bude přítomen místní farář Martin Lanži a přijet by měl i farář z Nového Hrádku Jindřich Tluka. Právě on inicioval toto svěcení.

"Kaplička je zasvěcena sv. Janu Nepomuckému. První záznam o její existenci je z roku 1747. Traduje se, že v té době místní lidé nechtěli chodit do kostela do Broumova a chtěli tu kapli, kam by se mohli chodit modlit. Jedna kaplička vznikla pod lomem a pan Hofman, kterému tady patřil pozemek, si udělal na truc svoji. Možná to ale není pravda. Další z verzí je, že tato kaplička byla postavena jako odpustek k nějakému špatnému činu, který se tady stal. Bylo mi ale také řečeno, že může být už z roku 1720. Takže mám připravený klenový kámen, kde je napsán rok 1720, ale že je to nedoložené. A pod tím je 2020 jako znovuobnovení kaple,"vypráví nejasné teorie o vzniku kaple její zachránce.

A proč se do toho Jaroslav Dvořák pustil? "Už jsem to chtěl dávno, ale nebyl jsem majitel a ani jsem sem neměl možnost přístupu. Když jsem se sem nastěhoval, tak jsem říkal, že ji zbourám. Ale nakonec se mi podařili koupit tři sedminy pozemku. Takže tři sedminy kaple mi patří a čtyři ne. S paní z Prahy je těžká domluva, když jsem jí nabízel, že to koupím, tak slyším jen: To je málo! Prostě to tu hyzdilo, člověk k tomu získal určitý vztah, a hlavně je to taková kulturní záležitost."

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)