Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Výstava o Křinicích oživuje vzpomínky současných i bývalých obyvatel
banner

Výstava o Křinicích oživuje vzpomínky současných i bývalých obyvatel

Petra Kultová, foto archiv výstavy

Čtvrtek, 28. září 2023

Výstava o Křinicích oživuje vzpomínky současných i bývalých obyvatel

Až do konce října můžete zhlédnout v prostorách městské knihovny v Broumově výstavu s názvem Křinice / Weckersdorg: Hledání zaniklé paměti Broumovska. Návštěvníkům přibližuje poválečnou historii obce pohledem bývalých i současných obyvatel. Jedná se o první výstup z víceletého badatelského projektu, který si klade za cíl vytvořit mimo jiné digitální archiv vývoje obce. 

Po vyhnání většiny původního německého obyvatelstva se nově příchozí snažili přizpůsobit životu v neznámých podmínkách, přinášeli s sebou řadu nových návyků a vztah k dědictví minulosti záměrně ponechávali stranou. V tom je systematicky podporoval i komunistický režim, který záměrně zahlazoval jakékoli vazby k původnímu obyvatelstvu Sudet. Vznikla paměťová bílá skvrna, kterou se po více než sedmi desítkách let snaží tento projekt zaplnit. 

Tříčlenný studentský badatelský tým pod odborným vedením Martiny Bolom-Kotari a Jindřicha Koldy z Katedry pomocných věd historických a archivnictví Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové si dal za cíl dramaticky oddělené osudy a příběhy lidí zachytit, postavit vedle sebe a případně je propojit. Na desítce panelů prezentují historická fakta, osobní vzpomínky, dobové fotografie i nejrůznější osobní dokumenty. 

„Naši studenti Tomáš Pechánek, Matěj Ježek a Miloslav Sodomka podnikli od listopadu 2022 řadu rozhovorů se současnými i s původními obyvateli obce nebo jejich potomky žijícími v Německu. Strávili také mnoho hodin studiem materiálů v archivech, skenovali dokumenty a fotografie, které jim pamětníci zapůjčili. Kromě ocenění této mravenčí práce bych ráda poděkovala paní starostce Blance Strnadové, bez jejíž pomoci by bylo navazování kontaktu s obyvateli mnohem složitější. Zároveň srdečně zveme obyvatele Křinic, Broumova i dalších obcí na Broumovsku, aby se přišli na výstavu podívat a případně nám zaslali jakákoli doplnění, připomínky či upřesnění, jež nám pomohou v dalším výzkumu,“ uvedla Martina Bolom-Kotari. 

Páteční vernisáže se zúčastnili také členové krajanského sdružení Heimatkreis Braunau, kteří v rámci workcampu po celý týden opravovali opuštěné německé hroby ve Zdonově a Dědově. „Byl bych velice rád, kdybychom mohli váš výzkum prezentovat také v Krajanském muzeu ve Forchheimu a na Sudetoněmeckých dnech 2024. Díky badatelským počinům jako je tento, můžeme rekonstruovat obraz dávno zmizelého světa a zpřístupňovat historii a kulturní dědictví široké veřejnosti,“ pronesl na vernisáži předseda krajanského sdružení Erik Buchholz. 

Projekt byl realizován spolkem Time Machine Česko ve spolupráci s Katedrou pomocných věd historických a archivnictví Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové, financovaný Česko-německým fondem budoucnosti s podporou a záštitou obce Křinice. Jeho rozvíjení se stalo součástí přihlášky (tzv. Bid booku) Broumova na titul Evropské hlavní město kultury 2028. 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)