Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Za dva týdny začne oprava Masarykovy třídy v Broumově
banner

Za dva týdny začne oprava Masarykovy třídy v Broumově

Michaela Plchová, foto Ondřej Marek

Čtvrtek, 31. března 2022

Za dva týdny začne oprava Masarykovy třídy v Broumově

Broumov čeká zásadní oprava Masarykovy třídy a každého, kdo se bude chtít do města v příštích sedmi měsících dopravit vozem, poměrně dlouhá objížďka. Při této příležitosti jsme požádali o krátký rozhovor starostu Broumova Jaroslava Bitnara.

Uzavírka je naplánována od 13. dubna až do konce října tohoto roku. Investorem stavby je Údržba silnic Královéhradeckého kraje a stavbu bude provádět firma Eurovia. Masarykova třída se uzavře od mostu u výjezdu z Hejtmánkovic až pod polikliniku, kde už začíná opravená komunikace pod Střelnicí. Uzavírka se tedy týká i křižovatky u obecního úřadu. Samotný most se bude opravovat v jiné etapě. Na uzavřené silnici bude fungovat velmi omezená kyvadlová doprava řízená semafory. „Vjezd bude povolen pouze jednotkám záchranného systému a vozidlům stavby, místem by měl projíždět snad ještě autobus,“ říká Ondřej Marek z odboru investic a rozvoje města Broumova. Podle pana starosty Bitnara by měl být vjezd umožněn ještě velkým nákladním vozidlům, jež neprojedou pod mostem v Hynčicích, kudy povede objízdná trasa. Vjezd by měl být umožněn také majitelům nemovitostí na pravé straně směrem od Hejtmánkovického mostu do města, firma Eurovia povede individuální jednání s majiteli nemovitostí.

„Pokud jde o sjezdy na levou stranu – do oblasti Spořilova, tam nebude prakticky žádný sjezd umožněn. Jediná přístupová trasa na Spořilov bude z ulice Komenského (mezi obecním úřadem a supermarketem) a to v obou směrech,“ upřesňuje Ondřej Marek. Lidé se tak dostanou také na nákup do supermarketu a na obecní úřad. Pro umožnění přístupu by město mělo zprůjezdnit náměstí, celá oblast u obecního úřadu by měla být řízena semafory.

Hlavní otázkou zůstává, jak se dostat do Broumova ze směru od Police nad Metují. Bohužel celá objízdná trasa se dále komplikuje, neboť Údržba silnic si naplánovala dvě stavby – první je Masarykova třída s křižovatkou a druhou komunikace v Jetřichově. Zde bude uzavírka začínat od restaurace U Suchánků až na křižovatku na druhé straně Jetřichova. Také tato trasa bude tedy neprůjezdná. „Jediná objízdná trasa ve směru od Police nad Metují bude tedy taková, že přijedete k mostu v Hejtmánkovicích, zabočíte doleva přes Hejtmánkovice, projedete do Jetřichova a přes Hynčice se dostanete do Broumova,“ vysvětluje Ondřej Marek. Celková trasa objížďky vychází zhruba na 12 kilometrů.

 

Požádali jsme při této příležitosti o krátký rozhovor pana starostu Jaroslava Bitnara:

Pane starosto, plánovaná oprava přinese lidem spoustu komplikací. Jak vy to vnímáte? Mohli jste jako město ovlivnit, v jakém rozsahu a jakým způsobem se silnice opravuje?

Začnu pozitivně, my jsme rádi, že nám tady někdo něco opraví, kdybych si však mohl vybrat, opravil bych za ty peníze silnici na Rožmitál. Ale vzhledem k tomu, že je to krajská silnice a nemůžu si vybrat, jsem rád, že nám ji opraví. Chápu, že lidé jsou naštvaní a až to začne, budou naštvaní ještě víc. Každopádně, když se ta akce chystala (a chystala se už několik let), byli jsme ubezpečováni, že budou instalovány semafory a polovina silnice bude vždy průjezdná. Jenže Údržba silnic to naplánovala už dávno, ale neplánovala přitom opravu dešťové kanalizace, což je obrovská trubka vedoucí v ose komunikace. Nyní jim to zkomplikovalo život a nebude proto možné nechat polovinu silnice průjezdnou. Podle nich je to technicky neproveditelné. Jak už jsem řekl, je to krajská akce a nemůžeme do toho nijak zasahovat.

Údržba silnic si naplánovala navíc ještě opravu silnice v Jetřichově. Tím se to celé ještě více komplikuje.

Údržba silnic tvrdí, že chtěla komunikaci v Jetřichově opravovat v loňském roce. Starosta Jetřichova je prý požádal, aby rok počkali kvůli budování chodníků. Oni tedy opravu odložili, ale letos už ji odkládat nemohou, neboť mají podepsanou smlouvu s firmou. S tím já, jako broumovský starosta, nic dělat nemůžu. Dobrá zpráva je snad to, že Jetřichov se začne opravovat až na přelomu května a června. Spoléhám tedy na to, že ještě dva měsíce bude možné jezdit Jetřichovem. Pokud by v červnu byl už položený úsek kanalizace v Broumově u Hejtmánkovického mostu, budeme určitě usilovat o vedení objízdné trasy přes Spořilov skrze ulici Strmou.

Musím říct, že to také není jednoduše proveditelné. Stavební firma má úředně schválenou objížďku a na další kreativní řešení není úplně nastavená. Uvidíme, určitě se o to pokusíme hned, jak to bude možné.

Opravdu nebylo možné najít nějakou jinou alternativní trasu pro vedení objížďky?

Samotného mě nenapadá alternativní trasa. Je nevýhodou celého Broumova, že máme jedinou silnici a žádnou alternativu, kudy jezdit. Budeme se snažit zprůjezdnit polní cestu kolem Šlégru. Je to však místní komunikace, která spadá pod obec Hejtmánkovice. Musíme se tedy zkusit domluvit a najít finanční prostředky na nějakou lehkou vysprávku. Vyřeší to však jen problémy lidí z Křinic, Martínkovic a Božanova, nic víc.

Nevadí Vám celá situace s komplikovaným příjezdem do Broumova vzhledem k turistickému ruchu, který se snažíte podporovat?

Nevím, co bych s tím mohl dělat. Opravy vždycky budou probíhat v termínu od dubna do října. Je to těžké. Jedinou šancí je, kdyby se podařilo zprůjezdnit silnici na semafor. To však závisí na ochotě firmy Eurovia a dalších jednáních. Navíc, pokud by takové řešení firma dovolila, a pak ji to zpozdilo termín dokončení stavby, dostane za to od kraje pokutu.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

  • Michal Žák
    Datum: 1. 4. 2022 21:21

    Já nic já muzikant. Děkujeme Vám pane starosto, že se o nás jako o obyvatele Broumova příkladně staráte. Vaše vyjádření "my jsme rádi, že nám tady někdo něco opraví" si strčte za klobouk a začněte už něco konečně pro Broumov a hlavně jeho obyvatele něco dělat a ne se pořád vymlouvat na někoho, nebo něco jiného. Chápu, že vy se do práce dostanete bez problému, tak na to pohlížíte "pozitivně", ale je tu spousta lidí, kteří tu ještě bydlí, a za prací dojíždí i poměrně daleko. Takovýto přístup samosprávy v nich jen vyvolává pocit marnosti a chuť to tady v tom koutě zabalit a odstěhovat se dále do kraje.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)