Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Začala stavba D11. Ovlivní i dopravu na Broumovsku

Začala stavba D11. Ovlivní i dopravu na Broumovsku

Bára Fialová, foto

Úterý, 15. října 2024

Začala stavba D11. Ovlivní i dopravu na Broumovsku

Pro Královéhradecko klíčová a léta očekávaná stavba dálnice D11 od Jaroměře přes Trutnov na polské hranice minulý týden konečně začala v Královci. Tříkilometrový úsek u hranic by měl být hotový už příští rok. Celý jednadvacet kilometrů dlouhý úsek od Jaroměře v roce 2028.

„Začínáme s jedním z nejočekávanějších projektů, u kterého se podařilo překonat všechny překážky a konečně můžeme kopnout do země. Dálnice D11 patří mezi zásadní části české silniční sítě, spojuje Prahu s východem Čech. Po dokončení D11 budou mít všichni Češi blíž k Baltskému moři, protože polská dálnice S3 pak propojí české hranice a Gdaňsk. Význam dálnice D11 je i celoevropský, podle mezinárodní dohody náleží k evropskému dopravnímu koridoru, který spojuje západní a východní Evropu,“ řekl minulý týden ministr dopravy Martin Kupka na slavnostním zahájení stavby, která je největší dálniční zakázkou v historii veřejných soutěží Ředitelství silnic a dálnic.

 

28 mostů, 2 tunely

Práce na 21,2 kilometru dlouhé stavbě vyjdou na 11,7 miliardy Kč a potrvají 3 a půl roku. Zhotovitel se vybíral nadvakrát. Proti původnímu vítězi řízení se totiž odvolala jedna ze zúčastněných firem a Antimonopolní úřad výběr zrušil. Stavbu nakonec provede sdružení česko-slovensko-maďarských firem MI Roads, Metrostav TBR, Subterra, Doprastav, Duna Aszfalt. To nejdřív vybuduje tříkilometrový úsek u hranice s Polskem, který naváže na polskou rychlostní silnici S3 a měl by se zprovoznit na jaře 2026. Příští rok by se měl začít stavět poslední chybějící úsek D11 z Jaroměře do Trutnova, i na tento úsek už bylo vydáno stavební povolení.

Součástí stavby budou dva půlkilometrové tunely, tři mimoúrovňové křižovatky a osmadvacet mostů, z nichž třináct bude delších než 100 metrů. „Jedná se o mimořádně náročnou stavbu, jednu z nejnáročnějších v historii ŘSD. I přesto se první řidiči svezou po nové dálnici už za 3 a půl roku a na třech kilometrech na hranicích s Polskem již za rok a půl, což výrazně uleví polské Lubawce a českému Královci,“ řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

 

Do Adršpachu jinudy

Stavba dálnice D11 ovlivní i dopravu na Adršpašsku. Jak řekl Našemu Broumovsku místostarosta Adršpachu Tomáš Dimter, teoreticky by dílo mohlo ulevit dopravě ve Zdoňově. Nejen návštěvníci skalního města z Polska, ale obecně tranzit by totiž měla dálnice přesměrovat přes Chvaleč a Horní Adršpach.

„Víme to už několik let a aktivně to řešíme s okolními starosty i policií v Trutnově. Adršpach to zvládne, máme studii, která to řeší, tam výrazný problém není. Nejhorší to bude pro Chvaleč a Petříkovice, tam jsou cesty ve špatném stavu a jakmile se uzavře nějaká komunikace kvůli opravě, už to bude velký problém. Tohle kraj trochu podcenil a situace v tuto chvíli v podstatě nemá řešení,“ uvedl místostarosta.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)