Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Žáci Praktické školy trénovali dovednosti ve virtuální realitě

Žáci Praktické školy trénovali dovednosti ve virtuální realitě

Michaela Mašková, foto Aspekt, z. s.

Čtvrtek, 14. prosince 2023

Žáci Praktické školy trénovali dovednosti ve virtuální realitě

Celkem 15 žáků z posledních ročníků Praktické školy v Broumově mělo příležitost vyzkoušet si nácvik praktických dovedností ve virtuální realitě. Projekt spojující neziskovou organizaci Aspekt z.s. a Agenturu pro rozvoj Broumovska jim zprostředkoval nezapomenutelný zážitek s virtuální realitou (VR).  

V době, kdy se vzdělávání stává interaktivnějším a praktičtějším, nabízí moderní technologie nové možnosti pro inovativní vzdělávání, oslovující žáky atraktivním způsobem. Organizace Aspekt z.s., specializující se na podporu osob se zdravotními potížemi v jejich společenském a pracovním uplatnění, spojila své síly s Agenturou pro rozvoj Broumovska, která zapůjčila dva VR sety pro použití nejen při práci s klienty, ale právě i s žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Díky této iniciativě získali žáci Praktické školy v Broumově možnost praktického tréninku pracovních dovedností v prostředí virtuální reality přímo ve třídách.  „Žáci si vyzkoušeli, jak vést pracovní pohovor,“ vysvětluje pracovní konzultantka Martina Šafářová ze společnosti Aspekt a dodává: „Simulace pracovního rozhovoru je plně interaktivní. Člověk ve virtuální realitě odpovídá na různé otázky, které ho při pracovním pohovoru čekají, setkává se zde z různými chytáky, jež na něho při pohovoru běžně čekají.“

Další praktickou dovedností byla simulace „prvního dojmu“, tedy rozpoznání vhodného chování na pohovoru, které ovlivňuje rozhodování potenciálního zaměstnavatele. „V této dovednosti se žákům velmi dařilo,“ doplňuje Martina Šafářová. Třetí metodou, kterou žáci trénovali, byl kognitivní trénink paměti nazývaný metoda Loci, v níž se využívá okolního prostředí k zapamatování si potřebných věcí, například nákupního seznamu.

Žáci Praktické školy si dále mohli ve virtuální realitě další dovednosti podporující logické uvažování a dodržování přesného pracovního postupu. „Konkrétně si zkusili sestavit robotické rameno, což je poměrně nároční simulace, dětem to však docela dobře šlo,“ říká Martina Šafářová. Poslední dovedností byla virtuální obsluha zákazníků v restauraci. „Žáci si přitom mohli uvědomit, jak důležitou roli hraje stres a jak je nutné umět si zorganizovat čas i pracoviště,“ uzavírá Martina Šafářová.

Tento projekt přinesl žákům nejen fascinující zážitek, ale také jim umožnil lépe porozumět a procvičit praktické dovednosti v reálném prostředí, které by pro ně jinak bylo obtížně dosažitelné. Přestože se většina studentů s virtuální realitou setkala poprvé, tak se ve virtuálním prostředí zorientovali velmi dobře a díky projevené soustředěnosti dokázali ovládat i náročnější programy. 

Společnost Aspekt plánuje v podobných pomáhajících aktivitách pokračovat v druhém pololetí po domluvě s ředitelkou školy. Zájemci o pomoc společnosti Aspekt mohou službu kontaktovat na tel. 735 893 438, nebo přijít každé pondělí mezi 8 a 12 hodinou na pobočku v Broumově v ul. Lidická 174, kdy je kontaktní den. 

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)